Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2023 08:01 - © Голишарчето на историята
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1631 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 01.06.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.06.2023г.

     Днес, когато родните телевизионни бърборковци експертно пророкуват упадъка на Руската федерация, Александър Проханов, един от упадащите граждани на федерацията, ни казва : "Трябва да отгатнете настоящето, преди то да стане минало".
Е, бърборковците не познават миналите събития, историята, видно от приказките им.  Познават настоящето повърхностно, на ниво видими с просто око явления, същността на битието им е непонятно, също видно от приказките им. А ми прогнозират бъдещето. Смях!
Такива имало и в Русия, научаваме от писанието на Проханов в Zavtra.ru 
image
Птицата на руската история се развърта в гнездото си, снася яйце, излюпва го, чака черупката да изпука и пиленцето да се излюпи. Мъдреци, ясновидци, всезнаещи политици, разказвайки как работи съвременна Русия, вземат предвид черупката, нейния цвят, петна, размер и не говорят за пилето. Черупката ще се спука. Фрагментите от черупката ще бъдат изследвани от историци, археолози – мястото ѝ е в музеите. Пиленцето вече провира клюна си през черупката, но не знаем какво е – орел, бухал, домашен паун или безкрило киви–киви.
Великият Кювие по човката на изкопаема птица определи оперението ѝ, скоростта на полета ѝ, небесния ѝ писък. Къде е той, днешният Кювие? По какви телевизионни програми ще го видим? На кои парламентарни изслушвания ще научим неговите преценки? В кой от безбройните сайтове ще се чуе думата му?
И веднага отговарям на въпросите на Александър Андреевич : Днешният Кювие на историята на Руската федерация може да се види по българските национални телевизии и чуе от устата но родните телевизионни бърборковци – няма да ги изброявам поименно, правил съм го в други постинги, защото напоследък поизчезнаха от телевизора, което ме навява на мисълта, че може да са в състояние на катарзис по отношение прогнозите си за бъдещето на Русия.
И писателят обяснява как зад явленията да се проникне в същността на настояща Русия.
Конфликтът в Министерството на отбраната не ни позволява да разберем каква е реалността зад този конфликт, но не е това, което си представяме. Зърнената сделка, която сме удължавали безброй пъти, ни убеждава, че в дъното ѝ лежи неназована реалност. Войната в Украйна, обявена за защита на жителите на Донбас, унищожи много градове, причини бягството на милиони хора, обстрела на Кремъл, потъването на крайцера "Москва" и ядрени бойни глави да се завинтват върху тактически ракети.
В Деня на победата победоносното сталинско знаме се изнася на Червения площад, а в същото време Мавзолеят, свещеният олтар на победата, е обзаведен с декорации от шперплат. И с това идеологията на Победата избледнява.
Затвориха "Мемориал" – любимото дете на елцинизма, откъдето дойде оскверняването на руската държава във всичките ѝ проявления. И в същото време се запазва "Елцин център" – плодотворен паметник на Елцин, който унищожи великата цивилизация на Съветите, обрече днешна Русия на слабост и страдание. Безпомощен опит да сприятелиш дънера с главата.
Любопитни интелектуалци, православни неофити (новопокръстени), вчерашни комитетски членове, атеисти отиват на тълпи в Атон и питат старейшините там какво ще стане с Русия.
А те, смътно позовавайки се на "числото на звяра", Армагедон, Йона в корема на кита, рисуват образа на нова Русия. И неофитите със сияещи очи, се качват на корабите и пренасят пророчествата в Русия, иронизира Проханов и препоръчва :
Четете писателите. Затворете чековата книжка и отворете книгите на Чехов и Толстой. И ще разберете защо Ленин отгатва в Толстой "огледалото на руската революция", а Толстой му подсказва бъдещето. Защо героите на Чехов – тези Йоничи, дамите с кученце, тези три сестри и вуйчо Ваньо – са толкова трагични. Защото след 2–3 десетилетия те ще станат парижки проститутки, червени конници, офицери на Деникин, комисари на ЧК.
Комунистическите водачи не четяха Трифонов и Распутин. Трифоновската и селската проза, като не се приемаха една друга, предричаха неизбежния край на съветската държава, приближавайки този край.
Тези водачи не са чели романа на Кочетов "Какво искаш?", романа на Белов "Всичко предстои", иначе щяха да познаят времето на деветдесетте години, когато шепа яростни ненавистници на Родината щяха да обесят великия ни народ на багажника.
Тук бих добавил и романът на Анатолий Иванов "Вечният зов", който вуйчо ми донесе на баща ми да го прочете и така и аз го прочетох.
Днешната власт се е отвърнала от литературата и с това се е отвърнала от настоящето. Трябва да се отгатне настоящето, преди то да е станало минало. Не се страхувайте от реалното и  придържате към въображаемото. Няма нужда да се страхувате от руската история – нейните пожари, огньове и смазващи експлозии. Тя е светла, нейният път е извлечен и начертан от сътресенията към величието ѝ.
Великият руски пълководец Суворов, след като завладял Измаил, изпратил съобщение до императрицата Екатерина II : "Слава на Бога, слава на Вас! Измаил е превзет и аз съм там!".
Безстрашният Пригожин, след като превзе Бахмут, може да изпрати подобно послание до президента Путин : "Слава на Бога, слава на Вас! Бахмут е превзет и аз съм там!", завършва Александър Андреевич Проханов.
С мислители като Александър Проханов руският народ няма да се затрие.
За нас е важно да погледнем нашите си мислители, що ни думат и какво ни внушават. Вълшебно огледало на бъдещето ли са те като Лев Николаевич за Русия или криво огледало на социалистическото минало. Днес обществените събития текат ускорено и бързо стават минало. Затова бързо трябва да се отгатват, осмислят и насочват в интерес на обществото. Подходящи политици се вижда, че нямаме. А поети и писатели имаме ли? Май и такива нямаме. Аз лично не съм забелязал такива. Поне в "сериозната" литература.
Затова пак ще трябва да се обърнем още по–назад – Ботев, Вазов, Алеко, Смирненски, Гео, Вапцаров, Пеньо Пенев. Те ще ни покажат слабите и силните ни национални качества, дават ни пример как да живеем и работим за Отечеството, ще ни научат да различаваме приятелите от лицемерните врагове, ще ни убедят, че имаме общ път с руския народ и накрая ни вдъхват увереността, че комунизмът е бъдещото състояние на човечеството.
А в Книгата ;–) съм написал : И българите си имат своето Петокнижие (и дори Седмокнижие) – все пак седмицата е по свещено число (цифра) от петицата – "Записки по българските въстания", "Под игото", "Бай Ганьо", "Иван Кондарев", "Време разделно", "Тютюн" и "Хайка за вълци". Така че имаме от какво да се учим. Предците са се постарали за наследниците си.
А ние какво ще оставим в наследство … ? 

https://www.zavtra.ru/blogs/ptenetc_russkoj_istorii

© Красимир Говедаров, експерт




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - В деня на детето
01.06.2023 09:13
Ако искате детето ви да порасне интелигентно, четете му приказки. Ако искате да стане по-интелигентно, четете му повече приказки. Като порасне, то само ще чете.
Преразказан Айнщайн.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
01.06.2023 09:33
Сега децата четат комикси и гледат анимационни филмчета за супергерои.
Братя Грим и други магьосници на приказките са политически некоректни, Марк Твен също е политически некоректен. Част от българските народни приказки и те са политически некоректни.
Там има расово делене, насилие, ясно разграничаване на момчетата от момичетата.
цитирай
3. nedovolen - К2
01.06.2023 14:54
Представям си какво ще четат техните деца и внуци.
Въпроса е, дали ще са живи.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
01.06.2023 16:35
Може да са живи, ама да не могат да четат.
цитирай
5. mt46 - ...
01.06.2023 19:50
Добре е да се знае, че Русия не е само комунизъм, ленинизъм, сталинизъм... Достоевски, например, е против революциите...
Руската литература е много по-богата, многообразна, многостранна... Не може да я затвориш в рамките на една идеология...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
01.06.2023 20:28
Нищо не затварям. И въобще не коментирам руското общество. Това прави Александър Проханов.
А против какво е бил Фьодор Михайлович, няма никакво значение. Революциите са обективно социално явление и никой не може да ги отмени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761741
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031