Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2023 10:20 - Конференция: A Decade of ESO Wide-field Imaging Surveys, 16-20.10.2023, ESO Garching
Автор: valio98 Категория: Технологии   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2023 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През последните две десетилетия голяма част от кариерата ми използваше обзори на небето – първо 2MASS, после WISE, GLIMPSЕ, VVV/VVVX и VMC. Обзори – защото обхващат голяма част от небесната сфера – първите два в горния списък даже обхващат цялата. Обзорите могат просто да получават снимки на небето, но могат и да правят и спектри (обикновено на сравнително ярките обекти). По различни причини се интересувам от обекти, които трудн се виждат, защото са скрити зад много прах – затова целия списък включва обзори, направени в инфрачервената област от електромагнитния спектър, където поглъщането на праха е по-слабо. А последните два обзора в списъка са правени на един 4-метров телескоп в ЕСО, който се нарича VISTA (и няма нищо общо с известната операционна система), на който до скоро беше монтирана широко-ъгълна инфрачервена камера, наречена VIRCAM (https://www.eso.org/public/teles-instr/paranal-observatory/surveytelescopes/vista/camera/).
Преди няколко седмици VIRCAM беше демонтирана от VISTA. На нейно място скоро ще се появи нов спектрограф, предназначен за спектрографски обзори, но това е друга история. А междувременно група от хора, които бяхме тясно свързан с VIRCAM, решихме да организираме конференция, на която астрономите, използвали този и други подобни инструменти, да обобщят какво сме научили от опита ни с VIRCAM и не на последно място да помислим за следващото поколение подобни инструменти. Впрочем, почти всички данни от обзорите, направени с VIRCAM, са публично достъпни, а ако не са, ще станат в рамките на по-малко от година. Година, защото толкова е дълъг така нареченият proprietary period, през който достъп до данните имат само хората, които са предложили съответните наблюдения, един вид те имат аванс да обработят и публикуват, защото те са предложили идея и са подготвили наблюденията; срокът не е по-дълъг за да „стимулира“ изследователите да работят бързо.
Конференцията ще е присъствена, очакваме да участват стотина човека. Главните обзори, направени с VISTA и няколко други инструменти на ЕСО ще представят резултатите си, също както и астрономи от други обсерватории и проекти, както наземни, така и космически.
Страницата на конференцията (която изглежда като страниците на всички други астрономически конференции) може да се види тук: https://www.eso.org/sci/meetings/2023/surveys.html, а постера - тук: https://www.eso.org/sci/meetings/2023/WFIS/Poster_Wide-Field-Imaging-lr.pdf
Конференциите са важна част от развитието на науката, главно заради неформалната си страна: в научните статии се пишат само сигурни факти, които безспорно могат да се докажат. Но пътят до подобни резултати и дълъг и започна от въпроси без отговори и от „хвърчащи“ предположения; експерименталните (които в астрономията наричаме наблюдателни) проверки идват чак след това. Конференциите са място, където могат да се изнесат или дори да се обсъдят на чаша кафе идеи и хипотези, които все още са в ранен стадии на разработване.
Ето и една лекция за VVV, обзорът, по който съм работил най-много:












Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valio98
Категория: Технологии
Прочетен: 292351
Постинги: 271
Коментари: 123
Гласове: 384
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930