Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2022 10:59 - Измерването на резултатите в науката: дискусия в Европейската Южна Обсерватория
Автор: valio98 Категория: Технологии   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.02.2022 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От една година в Европейската Южна Обсерватория, чийто телескопи са в Чили, а централа – в Германия, се провеждат дискусии по различни „наболели“ въпроси на съвременната астрономия. Следващата дискусия ще се състои във вторник, 27 април в 16:00 часа българско време, и ще бъде посветена на „измерването“ на научните резултати и ще може да се гледа а живо тук:
https://www.youtube.com/c/ESOCosmicDuologues

Определянето на относителната важност на научните резултат и е стар проблем и най-често той е свързан с финансирането на научните изследвания (каквото и да си говорим, си говорим за пари). Бедата е там, че за важността на някои изследвания се разбира десетилетия по-късно, а финансирането на научните проекти и професионалния ръст на учените са въпроси, които трябва да се решат ежегодно или най-много през няколко години. Лесно решение няма, ако изобщо има решение...
Най-често се използват такива „прости“ и очевидни признаци като брой статии, брой цитати (цитат е, когато една статия се спомене от друга статия, понякога с условие са не се броят цитатите на собствените работи, т.н. самоцитати) или т.н. индекс на Хирш (https://en.wikipedia.org/wiki/H-index), броят спечели грантове, броят ръководени студенти... Никой от тези индикатори не е идеален и с всички то тях може да се злоупотребява, в по-голяма или по-малка степен. Не случайно решенията за наемане, финансиране и кариерен ръст, когато е възможно, се вземат след интервюта“, а най-често субективната лична репутация също играе роля (въпреки опитите тя да бъде намалена до минимум посредством дефинирането на ясни, измерими и обективни критерии)...
Злоупотребите в науката рано или късно се разкриват – никой/никоя не притежава небето или някой природен закон, или някой химичен елемент, и не може да спре другите да проверят неговите/нейните резултати. Обикновено злоупотребите се случват в приложните науки, свързани с индустрията, където изкушенията под формата на многомилилонни патентни права са силни... Но разкриването им изисква време.
В дискусията ще участват Anna Hatch (DORA Program Director - American Society for Cell Biology) и Rochelle Fritch (Scientific Programme Manager, Science Foundation Ireland & Facilitator, Funding Organisations for Gender (FORGEN) Community of Practice), а модератор ще бъде Michael Hill (Deputy Head of Strategy, Swiss National Science Foundation).
Езикът е английски.

Страницата на Дуолозите може да се разгледа тук:
https://www.eso.org/sci/meetings/garching/Cosmic-Duologues.html
Списък с предишните дуолози и връзки към видеозаписите им може да се видят тук:
https://www.eso.org/sci/meetings/garching/Cosmic-Duologues.html

*

Това е едно от изтритите ми съобщения, публикувано първоначално на 24.04.2021 г.













Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valio98
Категория: Технологии
Прочетен: 288070
Постинги: 270
Коментари: 123
Гласове: 384
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930