Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2022 09:13 - Nibiru planet X
Автор: valio98 Категория: Технологии   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един приятел ме попита  какво мисля за видеото http://www.youtube.com/watch?v=iKn_2neBSyo&feature=related,
в което показват снимка на Нибиру. Ето какво му отговорих:

* * *

Смятам, че снимките са фалшиви. Още в самото начало на видеото е показана картинката в близък план. Обърни внимание - около червения обект се вижда един квадрат, чийто фон е малко по-висок, отколкото фонът наоколо. Смятам, че това е последица от копирането на "червената" звездичка върху друго изображение, на което са си били "сините" звезди. За съжаление сега това място от небето не се вижда - зад слънцето е. Ще се вижда пак септември, рано сутрин. Обаче по разните обзори е пълно с изображения, включително и от DSS (Digital Sky Survey), кадрите от които са използвани за да се направи Google Sky. Аз отидох там - наистина "прескочена" област. Обаче ако се погледне в астрономическите бази данни се вижда, че там няма нищо особено. Ето тук можех да видиш самия DSS: http://skyview.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/query.pl
Само иди и избери някой от DSS-ите - те са различни поколения обзори (1 и 2), и различни филтри (Blue, Red и IR - InfraRed). Ако сложиш координати: 05 53 34 -06 16 30, ще видиш липсващата звезда, която е отрязана в долния край на "черния" правоъгълник.
А пък тук: http://irsa.ipac.caltech.edu/applications/2MASS/IM/interactive.html може да се види същата звезда и липсващата област в инфрачервеното (1.25, 1.65 и 2.25 микрона дължина на вълните, съответно за J, H и K филтри).
Така че според мене нещата опират до гаф от страна на Google, и до злонамеренто му използване от страна на автора на филмчето в youtube.
Най-трудно е да се скрие нещо на небето, защото то принадлежи на всички и всеки може да погледне нагоре. Днес един не много заможен любител може да си купи 40-50 см телескоп и цифрова камера за под две хиляди долара и да го насочи на където си иска и никой не може да упражнява контрол върху стотиците, да не кажа хиляди, подобни телескопи по света. С подобно нещо е направен въпросният DSS, наистина с малко по-специален широкоъгълен телескоп, но това е друга история.
В нашите среди никой не обсъжда Google sky, освен като ресурс за т.нар. public outreach, т.е. за обучение и популяризация на астрономията. Обзорите DSS в Google sky са превърнати в 3-цветни кадри в jpg или някакъв друг подобен формат с компресия, което променя първоначалните данни и ги прави негодни за измервания. Освен това DSS са обзори, правени с фотографски плаки (с други думи, фотографска емулсия нанесена върху стъклена основа, а не върху филм), които имат нелинейна функция на чувствителността и малък динамичен диапазон. Използвали са ги защото по време на първото поколение обзор е нямало друго,  а по време на второто цифровите приемници са били много малки по размери. DSS сега става почти само за астрометрия, т.е. за мерене на положенията на звездите на небето (по този начин, като се сравняват положенията на звездите с интервал 10-50 години, могат да се намерят например звезди с големи собствени движения и близки до нас звезди). DSS се нарича цифров, защото плаките са били сканирани на специална сканираща машина и са превърнати в цифрови изображения. В момента вървят много нови, наистина цифрови обзори. 2MASS (Two Micron All Sky Survey), към който сложих връзка по-нагоре, е готов. А братята американци планират да построят специално за тази цел т.н. Голям Синоптичен телескоп (LSS - Large Synoptic Telescope), който за примерно две седмици ще прави обзор на половината небе, сравним с DSS, и после пак ще го повтаря за да търси променливи обекти.
По мое мнение в момента в астрономията има много по-интересни неща, от непълното покритие не Google sky. Например това: http://adsabs.harvard.edu/abs/2010arXiv1004.0317L
Те са открили изключително студена звезда (вероятно ще е първата от нов спектрален клас Y!), може би най-студената известна въобще, само на около 3 парсека от Слънцето. Това я вкарва в първата десятка на най-близките звезди. След не знам си колко века астрономия, такова откритие! Но разбира се, това не е интересно на хората, които правят филмчета и ги пускат по youtube. :(

* * *

Навярно популярността на подобни филмчета обяснява защо от blog.bg изчезна темата "наука" - просто на никого това не му е интересно. Но както знаем, учебниците на IIII са много сложни (ако не вярвате: http://valio98.blog.bg/novini/2010/04/08/slojni-sa-mi-mamo-uchebnicite.524743, http://www.monitor.bg/article?id=239473). Ето над това си струва да се замислят любителите на конспирации.


*

Това е едно от съобщенията, които блог.бг изтри по погрешка. Първоначално то бе публикувано на 13.05.2010 г.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valio98
Категория: Технологии
Прочетен: 292337
Постинги: 271
Коментари: 123
Гласове: 384
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930