Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2022 22:27 - Краят на марсианската мечта или защо Обама е по-умен от Дянков
Автор: valio98 Категория: Технологии   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.01.2022 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди десетина години попаднах на една обява за пост-док в чешката обсерватория в Онджейов. Попаднах на нея не къде да е, а в списъка за обяви за работа на Американското астрономическо дружество. Търсеха астроном със специализация по пекулярни звезди и предлагаха годишна заплата от 30 хил. долара. По същото време Полша стана "съ-акционер" в 12-метровия телескоп в Южна Африка. При цялата си беднотия поляците намериха 1-2 милиона долара за фундаментална наука. Така се възстановява собствената наука, а не чрез затваряне.

Така прави и Обама.

Днес прочетох набързо за какво става дума в новия бюджет. Икономиката е в криза, Щатите имат огромен дефицит. Обаче американският президент мъдро се е въздържал от очевидното решение в стил "затваряме всичко". Прогармата Constelation, която вече закъснява с поне две години и е на път да надхвърли бюджета си не с проценти, а с фактори, се закрива. Според мене - напълно заслужено. Тази програма беше компромис между желанието на компаните, които правеха Совалката да запазят местата си около хранилката на НАСА, и очевидната необходимост от нова ракета-носител. Емблематично е използването на обновени двигатели от стария "Сатурн" - с други думи, Constelation няма да донесе качествено нови технологии, това е еволюционно развитие на технология от преди половин век. Не е случайно, че още в самото й начало в самата НАСА имаше силна опозиция против Constelation и дори имаше хора, които предложиха алтернативни варианти за нов носител.

Обама също предлага алтернатива, която ще стимулира участието на частния сектор в космонавтиката със сума от 6 милиарда. Моята прогноза е, че в края на краищата тези пари няма да идат в аматьори-рекетомоделисти като Джеф Безос, а в големи и сериозни компании от нивото на Боинг и ще доведат до т. нар. human rating (което ще рече, че ракетата е преминала през тестове и отговаря на изискванията за безопасност за пилотирани полети) на някой от съществуващите днес тежки носители или техен близък вариант.

Другият забележителен момент в бюджета е запазването на финансирането на важни непилотирани програми като следващия космически телескоп "Джеймс Уеб". (УРА!!!)

Аз обаче съм тъжен. Защото отказът от Ares V е отказ от мечтата на моето покоеление. Това сме хората, които се родихме твърде късно за да гледаме кацането на Луната по телевизията, и както се оказва, твъдре рано за да гледаме кацането на Марс.

В съвременната космонавтика има един неразрешим конфликт - развитието на електрониката направи комуникационните и разузнавателните спътници сравнително малки и леки (с маси от порядъка на няколко тона) и удължи живота им до години. Вследствие на това приложната космонавтика се нуждае от сравнително малки носители, от класа на Делта 4 или Съюз. Годишно само няколко пъти се изстрелват Протони или тежкия вариант на Делта 4. И това е достатъчно за поддържане на спътниковата групировка на човечеството, но не стига за нищо повече.

Най-минималистичната лунна програма с кацане изисква три носителя "Протон" и един носител "Съюз". С подобни носители кораб за полет до Марс ще трябва да бъде строен на околоземна орбита с десетки изстрелвания.

Ето защо отказването от програмата Constelation означава забавяне за много години на всякаква излизане на човечеството извън Земята - никакви колонии, никакви пилотирани изследователски експедиции. Най-много някоя разходка до близък астероид, колкото да забием едно знаме.

Със спирането на програмата Constelation Щатите се сдобиват със своя "програма Н-1". Н-1 е предварителното име на свръхтежкия носител от съветската Лунна програма. След четири неуспешни старта тази програма е била преустановена, и по-късно заместена от програмата "Енергия-Буран", по която са направени два успешни старта преди разпадането на Съветския Съюз. До сега по програмата Constelation беше осъществен един не-орбитален изпитателен полет, а вторият изпитателен полет беше отложен от 2013 г. до 2014 г. и впоследствие отменен. Най-успешният тежък носител Saturn V има единадесет старта - десет по лунната програма и един за извеждането на орбиталната станция "Скайлаб". Статистиката е тъжно малка, на фона на стотиците стартове на по-малки носители: Ариана 5 - 24, Атлас 4 - 18, тежката Делта 4 - 8, Н-2 - 16, Протон - 335, Совалката - 128, Титан 4 - 17.

Исторически погледнато, шансът да излезем от гравитационната яма е бил пропуснат в края на 70-те години, когато приложният и изследователският клон на космонавтиката все още имали сходни изисквания към ракетите-носители.

*

Едно от изтритите съобщения, публикувано първоначално на 1.02.2010 г.
Явно съм се излъгал за аматьорите-ракетомоделисти.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valio98
Категория: Технологии
Прочетен: 280357
Постинги: 261
Коментари: 97
Гласове: 378
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031