Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2021 17:01 - Шах и мат: Евреите съдят Орлин Горанов и БНТ заради антисемитизъм https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Шах и мат: Евреите съдят Орлин Горанов и БНТ заради антисемитизъм   Нещо за четене 11:30 - 24 Февруари 2021 5632     image Автор: Lupa.bg  

Орлин Горанов и БНТ попаднаха в епицентъра на грандиозен антисемитски скандал, който доведе до искането известният певец и актьор и обществената телевизия да бъдат дадени на съд за дискриминация. Всичко тръгна от невинен въпрос, прозвучал във вторник вечерта в ефира на воденото от Горанов предаване "Последният печели". Въпросът, зададен от водещия на участниците, бе следният: "Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?". И правилният отговор е Боби Фишер.

След като един от участниците в телевизионната игра отговори правилно Орлин Горанов представи накратко биографията на прочутия американски шахматист, смятан за гений в шахмата. Майката на Боби Фишер е швейцарска еврейска, а за негов биологичен баща се смята унгарски евреин, макар че в официалните документи баща му да е друг.

Тенорът прочете и думите на Фишер, които открай време скандализират евреите по света: "Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите най-много мразеха и то в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има един надпис: "Arbeit macht frei", което значи "Работата ви прави свободни." Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите."

image

Минути след края на предаването писателят и музиколог Леа Коен, която е и бивш посланик на България в Белгия, Люксембург, Швейцария, Лихтенщайн, ЕС, НАТО и ЗЕС, поиска от БНТ и от Орлин Горанов обяснение за антисемитска пропаганда и обяви, че подготвя протестно писмо до БНТ, СЕМ и до други отговорни институции.

"Днес по БНТ в предаването “Последният печели” прозвуча възможно най- антисемитското изказване, немислимо по своята арогантност, в която и да е страна по света. Прочете го Орлин Горанов като цитат на Боби Фишер. Това нечувано по своя характер антисемитско изявление беше гарнитура към нелепия въпрос: "Кой шахматист има еврейски корени." Такива “корени”, годподинчо, имат стотина световноизвестни шахматисти, между които световните шампиони Михаил Ботвиник и Михаил Тал.
Отговорът обаче светкавично беше: Боби Фишер", описа гневно ситуацията Леа Коен във фейсбук.

image


"След който ни в клин, ни в ръкав Горанов добави своя ценен коментар: “Между другото, той не се изказва особено ласкаво за евреите” и прочете текст, достоен за пропагандата на Третия райх. А, бе, аланкоулу!

Фишер е известен хейтър, той единствен поздрави атентата от 11 септември и каза, че отива да празнува, пожелаваше редовно на Америка катастрофи и бедствия и е доказан луд. Освен това е self hating Jew, от ония които мразят до дъно народа си, има такива изроди. Друг такъв е Шломо Занд, чиито антисемитски теории са част от арсенала на антисемитите, когато искат да атакуват евреите.

Та въпросът ми, който най-сериозно задавам към СЕМ и към БНТ, е: Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия? Отвратена съм!", написа авторката на редица романи, сред които "Рафаел", "Жените от кино Роялъ", "Преследвачът на звуци“, „Сбогом, Брюксел“, "Събирачът на дневници“ и др.

Според Леа Коен "тъй нареченият цитат е взет от антисемитския блог на някой си JB Campbell, който е бил свален от мрежата заради антисемитизъм. Част от недоказано интервю, в което Боби Фишер бил казал, че се възхищавал от Хитлер и че евреите трябвало да бъдат изтребени. Въпросът е: от антисемитски блогове ли черпят информациите си сценаристите в БНТ и каква е достоверността? НИКАКВА. Но пък става ясно какви криминални индивиди работят като сценаристи в Националната телевизия."

Под поста на Леа Коен в социалните мрежи избухна дискусия дали наистина става въпрос за антисемитска пропаганда или твърденията и обвиненията срещу Орлин Горанов и БНТ са пресилени. Писателката укори самия артист, че е вложил особена емоция, рецитирайки думите на Боби Фишер и настоя той да бъде уволнен като телевизионен водещ.

image

Същевременно тази сутрин членовете на Софийска ложа „Кармел“ на еврейската организация Б‘ней Б‘рит изпратиха протестно писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, СЕМ и до прокуратурата.

"Ние, членовете на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит, сме сериозно обезпокоени от увеличаващите се публични антисемитски прояви в обществото ни. Изключително скандално е, че за подобни недопустими действия се ползва ефирът на обществената БНТ.

В предаването „Последният печели“, излъчено на 23.02.2021 г., водещият Орлин Горанов си позволи в най-гледаното телевизионно време да изрецитира безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста", пише в писмото.

"Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. Толерантността, обаче, не е константна даденост, а, напротив, е нужно ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия. Настояваме отговорните институции - ПРБ, СЕМ, БНТ - да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир", настояват от Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит. 

"Написаното не е достатъчно. БНТ трябва да се даде на съд!", настоя пък актрисата, режисьор и преподавател в НБУ Ева Волицер.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702264
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031