Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2021 14:35 - Как и за кого да се молим? Свети Паисий Светогорец
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.02.2021 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
- Дедо, може ли да кажеш, за какво, по точно, да се молим.
- Преди всичко трябва да се молим така, та всички живи да започнат да почитат Бога. Аз казвам в молитвата си: "Прибави още милост, Господи, към знаещите Те, и към незнаещите Те". И даже казвам: "Господи, спаси нечестивите". (Църквата, разбира се, правилно е установила възгласа: "Господи, спаси благочестивите", понеже, ако открито се помолим за някой нечестив, той, ако чуе, може да започне да ругае и да псува...)   После, когато свещеникът каже, да се помолим за "помолилите нас, недостойните, да се помолим за тях"..., аз добавям: "И за непомолилите ни", - които знаем, и които не познаваме.
Понеже, често, множество хора имат още по-голяма нужда, някой да се помоли за тях, отколкото някой, който специално ни е помолил, да се молим за него! Трябва да се молим, за тези, към които са се отнесли несправедливо, та истината да излезе на яве; и да бъдат помилвани, които са в затворите, а переживяните от тях страдания, да са им от полза, да се покаят и поправят.


Добавяйки дърва в огъня, казвам: "Сгрей, Боже мой, лишените от топлина". А след като прочета писмата, които ми пращат, аз ги изгарям, понеже съдържанието им никой друг не трябва да научи, - особено, изповяданите грехове. И казвам: "Да изгори Бог всичките им недостатъци, да им помогне, да живеят духовно, и да Ги освети". Имам и навика, да моля светците, да покровителстват хората, които носят техните имена, и всички светци моля, да се застъпват за тези, които нямат свой светец - покровител.


 - Дедо, как е по-добре да се молим за Божия помощ, според заповедта ли на Спасителя "просете и ще ви се даде", или да се молим за нещо конкретно?


- Моли се така: "Господи Иисусе Христе, помилуй страдащите телесно и душевно". Тази молитва обхваща и починалите. А ако имаш наум некой близък, помоли се така. "Помилуй раба Твоего (кажи името)" и веднага мини към обща молитва за целия свят: "... Помилуй Боже и целия Твой свят".   Може да се помолиш за конкретен човек, изпаднал в нужда, но после кажи, с болка за всички: "Господи, Иисусе Христе, помилуй нас..., за да има много повече полза от молитвата ти. Иначе, после нямя да можем да помогнем с молитва, ни на себе си, ни на другите.   Когато, например, се молиш за някой болен от рак, моли се и за всички болни от рак, и добавяй молитва за починалите. Или, ако видиш некой нещастен, нека умът ти веднага се пренесе и към всички нещастни, и се моли за тях.

Помня, как като дете, видях една сутрин, един бедняк, имрял пред прага на турска къща, на неколко метра от нашата. Той се казваше Петър.
  ...Този човек го поменавам и до сега. А колко има в света такива Петровци! Добре е, молещият се, да иска нещо определено за некой свой близък. или близки, понеже така сърцето му ще се настрои състрадателно. А после с болка на сърце, да се върне към молитва, от конкретното, към общото, защото сърдечната молитва помага повече на хората.


За монаха е добре, да разделя молитвата си, на три части: за себе си, за света и за умрелите. Но даже и при такова равно разделение, монахът трябва да се моли най-вече за себе си, понеже неговата душа е една, а живите и умрелите са милиарди.


- Дедо, а аз, по време на послушанието си, се моля само за себе си.


- Това е неправилно. Ако се молиш само за себе си, сърцето ти трудно ще усети болка. Понеже, щом у някого се появи любов, болка и жертвоготовност, тогава се появява и някаква висша съпричасност към другите, и от това сърцето много повече се умилява.   Така, човек не забравя да се моли по време на работа. Тогава и хората получават действителна помощ, но получава помощ и самият молещ се, и преживява духовна радост. Изпълнявай послушанието си, и се моли: "Господи Иисусе Христе, помилуй нас", - та молитвата ти, да помага на всички хора.   Това "помилуй нас" обхваща всички хора, даже и онези пет-шест, или колкото и да са, там, - "големи", от които зависи съдбата на целия свят. Труди се и се моли за всички, които се трудят. Тази молитва помага и на работещите физически, и на работещите духовно. Помага на всички, които се трудят усърдно.   Едни се трудят за благото на Църквата и държавата. Други се молят за зло, нощем, и мислят, как да унищожат света. Трети се събират, и се съветват, как да попречат на злонамерените, да изпълнят злите си замисли. Моли се, Бог да просвети злите, та да вършат по-малко злини...  

Моли се, Бог да помага на добрите, та те, да помагат на хората. Моли се за ония, които са болни и не могат да работят, а здравите да имат работа, за да не мизеруват. Когато умът ни е насочен към такива хора, сърцето изпитва болка, и молитвата ни става сърдечна.   Колко хора имат нужда от молитва! Не губете времето напразно. И като започнеш да се молиш за този, който те е помолил да се молиш за него, моли се после и за онези, които имат още по-големни проблеми, но не са те молили да се молиш за тях. И тогава ще получат помощ, и едните, и другите, и ти!


  https://3rm.info/publications/5570-prosheniya-v-molitve-starec-paisij-svyatogorec.html  


Превод, Григор Симов



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28359523
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930