Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 07:21 - С респект за нашите министър-председатели
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 1352 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 29.11.2020 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Тодор Бурмов /1834 - 1906/, завършил  Императорски Московски университет и
Киевската духовна академия.  Работи в Габровското училище, където въвежда нови предмети и начин на преподаване. Вицегубернатор след Освобождението на гр.Пловдив, после и на София. Преводач в руската легация в Цариград. Първи министър-председател.

image

Васил Друмев , Климен Търновски /1841 - 1906/, писател, духовник и политик. Учи в Одеската семинария, превежда от руски език и участва в създаването на Първа българска легия в Белград. Основава Българското книжовно дружество - БКД; днес Българска академия на науките. Оглавява второто правителство на Княжество България. Драматург - повест Нещастна фамилия, Иванку-убиецът на Асеня.

image

Драган Киряков Цанков (с истинско име Димитър Гиков) /1828 - 1911/. Учи в Априловското училище в Габрово и в гр. Елена при Иван Момчилов, после в Одеската семинария, а от 1847 г. – в Киевската гимназия. От 1848 до 1850 г. е учител в българското училище в Галац. След това отива във Виена , а после е учител в католическия колеж в Галата. издава списание „Български книжици“, в-к България.          Трети  и седми министър  председател на България.

image

Петко Каравелов /1843 - 1903/. Четвърти министър-председател. 

image

Отначало учи в гръцко училище, в Московския университет учи  и се дипломира по право. След Освобождението участва в изготвянето на Търновската конституция. През 1881 година е свален от министър-председателския пост и става кмет на Пловдив, в Източна Румелия. След възстановяване на Конституцията отново е мин.председател и извършва Съединението. Според Буров е единственият, не откраднал и стотинка.
Най-добрият лек за повечето, ако не за в
сички злини, е свободата“.

Казимир Ернрот /1833 - 1913/.
Пети мин.председател на България. Завършил военна академия. Участва в Руско-турската война, след това има пълномощия за  контрол администрацията в страната.

image

Леонид Соболев /1844-1013/, шести министър председател. Руски генерал, завършил генералщабна академия, участник във войната.

image

Васил Радославов /1854 - 1929/, 7 министър председател. учи в Априловската гимназия и Прага. Учителства в Тетевен, Габрово и Ловеч. Завършва право в Хайделберг и е редовен член на БАН. Удостоен с най-високия държавен орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ – през февруари 1918.

Константин Стоилов /1853 - 1901/. Учи при Йоаким Груев, Робърт колеж в Цариград, докторат по право в Хайделберг и гражданско право в Париж. Осми министър председател.

image   Личен секретар на кн.Батенберг, дипломатически агент в Петербург, командир на конен взвод в Сръбско-българската война,  оглавява  редица дипломати-чески мисии.Създава Народната партия .

Стефан Стамболов /1854 - 1895/. Държавник, революционер, журналист , поет, преводач, основава Народно-либералната партия. Съставя план за обединение на Кяжеството с Изт.Румелия, подкрепя Съединението.След абдикирането на княза управлява година в условията на остра криза. Построени 5343 км пътища. Фердинад и министър председателят търсят начини за компрометирането му, следват заплахи за разправа, до съсичането му.  Девети министър председател.
                                                         Не щеме ний богатство,

                                                         не щеме ни пари,

                                                         искаме свобода

                                                         с човешки правдини.

     image  


Димитър Греков /1847 - 1901/. Завършва гимназия в Болград, Бесарабия, после  право в Екс ан Прованс, Франция със стипендия от гимназията. Полага втори изпит за докторан-тура – сертификат от Академията на Екс, Юридическия факултет по въздухоплаване. Председател на областния и върховния съд в България. 

Тодор Иванчов /1858 - 1905/. Завършва Робърт колеж, учи медиина в Монпелие. Работи като учител в Дряново и директор на Статистическо бюро в София. Сам оглавява 19 и 20 правителство на България. Публикува първия правопис на българския език.

image




Рачо Петров /1861 - 1942/.  21 и 26 правителства оглавява, генерал и политик. Завършва първия випуск на Военното училище в София и генералщабната академия в Санкт Петербург. Н-к щаб на армията по време на Сръбско-българската война и на Военното училище.

image




Стоян Данев /1858 - 1949/.
Учи в гимназия в гр.Прага, участва в четата на Филип Тотю по време на Сръбско-турската война, завършва право в Хайделберг и политически науки в Париж. Оглавява три правителства на прогресивно-либералната парти. Преподавател в днешния УНСС.

                                                   image

Димитър Петков /1858 - 1907/ е   

image 
начело на 27 правителство. 
Участва в Сръбско-турската война в четата на Филип Тотю и Панайот Хитов, а по време на Руско-турската война (1877-1878) е доброволец в Първа дружина на българското опълчение, участва в боевете при Свищов, Стара Загора и Шипка. Тежко ранен, Петков губи лявата си ръка. Като кмет на София показва размах и енергия за развитието на града. Прострелян с пистолет на улицата. Баща на Никола и Петко Петкови.


Димитър Станчов /1863 - 1940/,
петнадесети министър председател. Личен секретар и н-к на тайния кабинет на Фердинанд. Председател на БОК. 

                                                                                           image

Петър Гудев /1863 - 1932/ .
 Завършва право в Брюксел и работи като министър на външните работи и мин.председател. Уличен в злоупотреби за лично  облагодетелст-ване.

image


Александър Малинов 

image 
Министър председател на 30,31,36,37 и 46 правителство. Завършва право в Киев, в България работи като съдия, адвокат и прокурор.

Иван Гешов  

image 
Министър председател на 32 правителство и депутат в 13 НС.
Учи при Йоаким Груев , с три чужди езика и по-късно - английски език. По време на Априлското въстание набира помощи за пострадалите и дава сведения на чуждестранните анкетьори за турските зверства. Затворен и осъден на смърт, под арест в Цариград, до амнистията на Сан-Стефанския договор. Според него „най-добрата гаранция за доброто управление е един просветен народ“.

Стоян Данев   image 
13 министър-председател. Завършил право в Цюрих, Лайпциг и Хайделберг и политически науки в Париж. Преподавател в днешния УНСС.

Васил Радославов

image

Учи в Априловската гимназия и в Прага, завършва право в Хайделберг. Най-младият министър-председател на България.Удостоен с най-високият държавен орден - Св.св.равноапостоли Кирил и Методий.

Теодор Теодоров  -
19 министър-председател. Учи в Априловската гимназия и завършва Новорусийския университет -  Одеса. Отказва да подпише Ньойския договор.

image  

Александър Стамболийски 
Учи в Земеделско училище-Садово и Лозаро-винарско училище-Плевен, философия в Хале и агрономия в Мюнхен. Подписва Ньойския договор. Убит във вилата му в с.Славовица.

image

Александър Цанков, 21 министър-председател.
Учи икономика в  Мюнхен, Вроцлав и Берлин. Професор в СУ, академик, икономист и политик. Ранен при атентата в "Св.Неделя". Ликвидира гръцката агресия през 1925г. 

image

Андрей Ляпчев,  22 министър председател.image 
Номиниран за Нобелова награда за мир. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, слуша лекции по икономика и история в Цюрих, Берлин и Париж, преподава стопански науки в дн. УНСС. Подписва протокола за признаване българската независимост и по-късно - Солунското примирие. Първи цивилен военен министър.

Никола Мушанов
 
image   
Завършва право в Екс ан Прованс, работи като съдия,адвокат и прокурор, прави последен опит да спре настъплението на СССР срещу България и е осъден от Народния съд.

Кимон Георгиев, 24 мин.председател, офицер.
Участва в Деветоюнски , Деветна-десетомайски  и Деветосептемврийски преврат.

 image

Пенчо Златев .
Завъшва Военно училище в София. Генерал-лейтенант.

image


Андрей Тошев .
Ботаник, академик, дипломат и политик. Учи в Одрин, Женева и  Брюксел. Учител в Солунската гимназия. Представител на България в Черна гора,  Гърия, Сърбия, Швейцария, Австроунгария, Османска империя.

image

Георги Кьосеиванов  27 мин.председател в 54, 55 и 45 правителство. Завършва право в Париж.

image

Богдан Филов. Виден археолог, изкуствовед и политик. Следва класическа филология във Вюрцбург и Лайпциг, археология и римска история във Фрайбург, специализира в Бон, Париж и Рим, председател на БАН. Почетен и действителен член на академии  и институти, както и доктор хонорис кауза на няколко университета. Екзекутиран 1945, отнемат му научните титли. Реабилитиран 1996г.

image

Петър Габровски през 1943 г. ръководи правителството, без да е избиран.
Завършва право в СУ, специализира във Виена. Осъден от Народния съд и екзекутиран.

Добри Божилов , 29 мин.председател.
Финансист, политик, управител на БНБ. Осъден и екзекутиран.

image

Иван Багрянов.
Завършва Военно училище, право в СУ и агрономство в Лайпциг. Осъден и екзекутиран.

Константин Муравиев 
Завършва френски институт за висши  науки в Цариград и Военно училище в София. Концлагерист в Белене и затворник до 1961 г.

image

Георги Димитров  32 мин.председател .
Печатар и политик.



image





Васил Коларов 
Мин.председател в 65 и 66 правителство. Завършва право в Женева. Адвокат.

image

Вълко Червенков 
Завършил Международна ленинска школа. Въвежда безплатна  медицинска помощ.

image

Антон Югов  35  мин.председател.
Международна ленинска школа.

Станко Тодоров Шивач, синдикалист. Курс в школа на  БКП.

image

Гриша Филипов  Завъшва гимназия в Ловеч и икономика в Москва. 10 ордена.
Георги Атанасов  Завършва история в СУ.  6 ордена.
Андрей Луканов  40 мин.председател. Завършва международни отношения в Москва. Застрелян на улицата.

Министър-председателите на България след това са ви известни - повече или по-малко.  Бих искала да  напомня за едни известни българи, които не са били официално на този пост-  министър - председател, но са действали в името на България и българите по своя си начин, а може би дори и по-добре, според  времето, в което живеят:


Георги Раковски. 
Роден като Съби Стойков Попович, демократ, писател, журналист, историк, масон. Идеолог и организатор на  национално-освободител ното движение. Целият му живот е посветен на тази идея.  Учи  в килийно училище и гръцки език, продължава в Карлово при Райно Попович и в гръцко училище в Куручешме - Цариград. Владее френски, сръбски и английски, арабски и персийски език.

  image 
Създава в Свищов Тайно общество със знаме  в бяло, зелено и червено. Четник в Стара планина. Провежда кампания против обезбългаряването на северозападния регион и заселването им в Украйна. Изготвя "План за освобождението  на България" и Привременно българско правителство, създава Българска легия в Белград.  Описван е като много красив, елегантен, с европейски маниери и огромна кореспонденция. 
Умира в Букурещ на 46 години от туберкулоза.

Стефан Богориди. най-високопоставеният българин от времената на Османската империя . Единственият християнин, в чийто богат цариградски дом са гостували не един, а двама султани, познат и с още две имена – Стефанаки бей и Стефанос Богориди, а истинското име на родения в Котел християнин е Стойко Цонков Стойков. Висш османски държавник. Завършил княжеска академия в Букурещ.
Учи в гръцки колеж „Свети Сава“ в Букурещ, учителства по препоръка на дядо си Софроний Врачански известно време в Истанбул, работи като преводач в османската флота , а в Молдова княз Скарлат Калимахи го назначава за губернатор на Галац (1812 – 1819). В 1821 г. по време на Влашкото въстание на Тудор Владимиреску и последва-лото нахлуване на Филики Етерия във Влашко е номинален каймакам на Влашко , след това е заточеник в Измит , Мала Азия.
Махмуд Втори му дава титлата княз (на турски bey, бей, на гръцки игемонас) и през 1834 г. го назначава за управител на остров Самос. Участва във всички преговори и решения на Високота порта. Получава разрешение за построяване на българска църква и дарява своя къща в кв.Фенер. Издържа училище в Котел и обучението на много студенти
/Г.Кръстевич, Г.Раковски/ в Цариград и чужбина. На черковните празници е винаги с"вулгарикон калпаки“ в ръка.
 image  ...ковете желязото, додето е топло. Нека направим сега това,                                                                                 което можем"

Иван Башев , министър на външните работи на НРБ.
Завършва немско училище и
СУ. Знае шест езика, превъзхожда по интелект всички членове на Политбюро, както и величията от Кремъл.
Може би единствен от министрите е живеел в апартамент под наем до бялата смърт / по официална версия, според Р.Григоров е убит/. Опитва се да води самостоятелна,незави- сима от СССР външна политика, бил е за ненамеса във вътр.работи и антибългарски кампании.

image
Започва като външен министър отваряне към Европа – уреждал е пускане танцови и хорови състави и певци на турнета, представя българско .златно съкровище в Швейцария и Франция, организира Младежкия фестивал 1968 г. 




Гласувай:
12



1. leonleonovpom2 - Поздравления, Таня!
29.11.2020 09:53
Огромен труд си положила, да събереш политически противници заедно и да ги обединиш на база върховна длъжност, която заемат!

Само за един имам въпрос- Андрей Ляпчев само номиниран ли е или е и Носител на Нобелова награда за мир?
А, той е известен и с култовата реплика- Со кротце, со благо и со малко кютек!?

Хубав ден!
цитирай
2. bven - Благодаря, Иване:)))
29.11.2020 11:21
Основният ми критерий в подбора беше образованието и културата на описаните личности с обществено значение за страната ни - виждаш, че са учили в известни училища за времето си и следвали в чужбина, явно повлияло на действията и мирогледа им.
Специално Андрей Ляпчев наистина е характеризиран с фразата "Со кротце, со благо и да е леко", но е определян и като "джентълменът на българската политика": Пазете Търновската конституция, Пазете нашия основен строй, пазете основите на държавата, в която живеем". Може би това характеризира и цялата му политика, без войни, за уреждане спорните въпроси с преговори. И е от Сев.Македония, живял и учил там, вълнувал се за свободата й.
Няма данни да е Лауреат, както ти питаш, но единствено Пенчо Славейков е можел да стане, ако смъртта не се е намесила /знае се, че се присъжда само на живи хора/ . Но пък ние имаме много номинации - на Иван Вазов, Йордан Йовков, Й.Радичков, Антон Дончев, Багряна. Което не е никак малко.

Благодаря за коментара и хубав предпоследен ноемврийски ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей отново, Таня!
29.11.2020 11:42
Благодаря ти за добрите думи!Печалното е, че за всички предложени има Българска намеса и то с обратен знак? На съвременните- с доноси
На Славейков и Вазов е нямало кой да напише задължителната анотация за творчеството им И се е нагърбил с това шведът, член на Нобеловия комитет, той да представя творчеството им? Срам и позор!
Как да ни обичат, как да имаме авторитет при това положение ?Не случайно Пенчо Славейков не доживява одобрението! Вазов е съкрушен от злобата и завистта и след няколко години и той умира При всички случаи станалото е дало отражение!
Даже тук има един, който твърди ,че той бил писател-Вазов не?
Ами да се е родил ,когато Вазов е роден, да направи повече от него и тогава да се мери с него-по- голям ли е или нищо!

Хубав ден , Таня!
П.П. Вазов е бил министър, така че попада в тази категория политици!
цитирай
4. bven - Оказа се, че не всеки може да номинира кандидатури за лауреат:
29.11.2020 11:55
Нобеловият правилник е разширил през 2003 г. списъка от хора, които могат да номинират.
Сега това са бивши лауреати, настоящи и бивши членове на комитета и неговия персонал, членове на националните правителства и законодателни органи, университетски професори по право, теология, социални науки, история и философия, лидери на институти за изследване на мира и външните отношения и членове на международни съдилища./https://poligraff/news//

Представи си иначе - какви ли не личности щяха да проправят път до такава награда-
со кротце, со благо и со пачки!:))) Не че ще им върши работа, а така, просто да си я закичат на ревера...Но да не губим кураж - цедката е пробита някъде...
Поздрави, Иване, става весело от такива препятствия на Алфи Нобел и комитет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867531
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава