Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2022 08:52 - Европа на път към нова война
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 2694 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 03.07.2022 08:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НАРАСТВАЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ (24)

Европа на път към нова война Тиери Мейсан

Англосаксонците, след като постигнаха изключване на Русия от Съвета на Европа, се готвят да я възпрепятстват да участва в срещите на ОССЕ и работят за потапянето на Европейския съюз чрез създаване на конкурентна структура в Централна Европа - Инициативата на трите морета. В същото време те изпълняват стар полски проект, който предвижда пълната защита на региона от влиянието на Германия и Русия.



  image

Среща на върха на Инициативата на трите морета (Intermarium). Рига 20 юни 2022 г

Тази статия е продължение на следните статии:
 1. Русия възнамерява да принуди САЩ да спазват Хартата на ООН , 4 януари 2022 г.
 2. Вашингтон ще продължи изпълнението на плана на RAND Corporation , първо в Казахстан и след това в Приднестровието, 11 януари 2022 г.
 3. Вашингтон отказва да разбере Русия и Китай , 18 януари 2022 г
 4. Глухотата на Вашингтон и Лондон , 1 февруари 2022 г
 5. Вашингтон и Лондон се опитват да запазят господството си над Европа , 8 февруари 2022 г
 6. Два подхода към украинската криза , 15 февруари 2022 г.
 7. Вашингтон бие тревога, но съюзниците не бързат да вземат оръжие , 22 февруари 2022 г.
 8. Владимир Путин обявява война на Стаусианците , 1 март 2022 г
 9. Банда от наркомани и неонацисти , от Тиери Мейсан, превод Пийт Кимбърли, Voltaire Network, 7 март 2022 г.
 10. Израел abasourdi par les neo-nazis ukrainiens , 8 март 2022 г.
 11. Украйна: голяма манипулация , 22 март 2022 г
 12. Война в Украйна, планирана от Вашингтон , 29 март 2022 г
 13. Промени във формата на военната пропаганда, 5 април 2022 г
 14. Комуникация на MI-6 и ЦРУ с Бандера , 12 април 2022 г.
 15. Краят на западното господство , 19 април 2022 г
 16. Украйна: Втората световна война продължава , 26 април 2022 г
 17. Вашингтон се надява да възстанови своята хегемония чрез война в Украйна , 3 май 2022 г.
 18. Канада и Бандера . 10 май 2022 г
 19. След поражението във войната срещу Русия се готви нова война , 24 май 2022 г.
 20. Секретни военни програми на Украйна , 21 май 2022 г
 21. Украйна: недоразумения, заблуди и недоразумения , 7 юни 2022 г.
 22. Полша и Украйна , 22 юни 2022 г
 23. Идеологията на Бандера , 21 юни 2022 г

На 23 юни 2022 г. Съветът на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз реши да предостави на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ще отнеме много време (Турция има този статут от 23 години), за да се издигне страната до нивото, изисквано от Съюза както икономически, така и политически.

Администрацията на украинския президент даде да се разбере, че Киев не очаква да се присъедини към Съюза днес или утре, тъй като има друг проект, но статутът на кандидат отваря пътя за силна финансова подкрепа от Брюксел, за да доближи страната до стандартите на Европейския съюз.

Всъщност Украйна споделя полския проект за три морета - съюз на държави, разположени между Балтийско и Черно море.

image Държави, които са членки на Инициативата на трите морета (маркирани в тъмно синьо). МЕЖДУМОРИЕТО СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Този проект се основава както на географската реалност, така и на историческото минало: „Републиката на двете нации“ (Полското кралство и Великото княжество Литва), съществувала от 16-ти до 18-ти век. Проектът е формулиран за първи път по време на Полската революция от 1830 г. от княз Адам Йежи Чарториски и по-късно в междувоенния период от полския генерал Юзеф Пилсудски под името „Междиморска федерация“. В същото време Пилсудски формира идеология, насочена към предотвратяване на обединението на народите от Централна Европа в Германска и особено Руска империя - "прометеизъм". Подобно на титан, той обеща на хората технологичен прогрес, който ще им позволи да се освободят от своите господари. На практика той предпочиташе повече германци, отколкото руснаци и не се поколеба да се съюзи с австро-унгарците и германците срещу царя. През 2016 г. третият вариант на този проект беше представен от президента на Полша Анджей Дуда под името „Инициатива на трите морета“ (третото море е Адриатическо). В него участват 11 държави. През последните няколко дни бяха дванадесет.

image Прометеевият проект на Йозеф Пилсудски засяга много държави, които по това време са моноетнически, но научният расизъм вече се появява в света. За да защити проекта си, той създава вестник в Париж, но не успява.

По принцип този проект предложи легитимен политически отговор на липсата на физически граници в Централната Северноевропейска равнина: по-добре е да се обедините, отколкото да се подчините или да влезете във война. Нещата обаче не бяха толкова ясни, колкото изглеждаха: Републиката на двата народа беше конфедерация, която позволяваше на Кралството и Великото херцогство да поддържат собствена администрация, докато Пилсудски предложи федерация, в която всеки народ живее отделно и поляците играят ролята на водеща роля. Всички националистически движения в Централна Европа залагат на Републиката на двата народа, но имат съвсем различни изводи.

За украинския Бандера Републиката на двата народа е наследник на Рутения, създадена от шведските викинги - варягите, което е малко пресилено, тъй като те са живели на различни територии. Най-много, което може да се каже е, че в културно отношение тези образувания имат някои общи черти. За украинския президент Володимир Зеленски Републиката на двете нации е добър пример за конфедерация, която ще позволи свобода както от Русия..., така и от Германия, която доминира в Европейския съюз.

Полша никога не е танцувала под звуците на Европейския съюз, чийто член е от 2004 г. По време на кандидатурата си за съюза тя не се поколеба да получи огромни суми пари, уж за селскостопанска реформа, но ги похарчи за закупуване на американски военни самолети и за водене на войната в Ирак по заповед на Вашингтон. Този трик е измислен от американеца с полски корени Збигнев Бжежински и американката с френски корени Кристина Лагард  [ 1 ] . Но все още се използва днес: Варшава продължава да спори с Брюксел по-специално относно съдебната си система. За Украйна също няма да е трудно да играе двойна игра.

Основният проблем на народите от Централна Европа е, че те с право се стремят да се освободят от влиянието на големите си съседи - Русия и Германия, но не могат да направят това без да се борят с тях. В миналото тази патология винаги ги е карала да се сблъскват помежду си. Именно защото полските и украинските политически лидери разчитат на общ проект за междуморска конфедерация, президентът Зеленски успя да обмисли отстъпването на Източна Галисия на Полша, без да се изчерви  [ 2 ] . Въпреки това и в двете страни крайната десница (в тоталитарния смисъл на междувоенния период) възнамерява да използва тази политика за насърчаване на своите расови идеи.

През 21017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп присъства на срещата на върха на Инициативата на трите морета във Варшава. Полша често е наричана троянският кон на САЩ в Европейския съюз. Това е и ключът към присъствието на САЩ в Централна Европа.

Княз Адам Йежи Чарториски завършва живота си в изгнание в Париж, а генерал Пилсудски установява централата на своето прометеевско движение в Париж. И в двата случая става дума за освобождаване от влиянието на Германия и Русия. Споменът за този период води през 1945 г. до създаването на мрежа от емигранти от Централна Европа, работещи първо за Ватикана, след това за френските тайни служби, а днес за англосаксонците (мрежа, известна още като Intermarium  [ 3 ]). В нея участват избягали водачи на хърватските усташи, румънската Желязна гвардия и др.. След това през 1991 г. се формира Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Днес привържениците на този проект се обръщат към англосаксонците, оттук и подкрепата на Вашингтон и Лондон за Варшава и Киев. Президентът на САЩ Доналд Тръмп присъства на срещата на върха на инициативата 3 морета във Варшава през 2017 г. А на срещата на върха на 20 юни 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка, поиска и веднага получи статут на кандидат.

Англосаксонците имат отдавнашен интерес към проекта Intermarium. Един от бащите на англосаксонската геополитика сър Халфорд Макиндер определя Централна Европа като сърцето на Евразия. Според него Британската империя чрез този регион може да контролира целия свят. Така един от неговите последователи, премиерът Борис Джонсън, се втурна стремглаво към Киев, за да подкрепи президента Зеленски. Цялата англосаксонска геополитика се ръководеше от идеите на Макиндер, включително, разбира се, Збигнев Бжежински, който, заедно със строса Пол Улфовиц, беше една от двете основни фигури на Вашингтонския колоквиум през 2000 г., който бележи съюза на САЩ с Украйна  [ 4 ] .

image През 1983 г. президентът Рейгън беше домакин на лидерите на Антиболшевишкия блок на нациите (ABN) по случай Седмицата на пленените нации. Той се ръкува с Ярослав Стецко, който беше дясната ръка на Степан Бандера.

За съжаление тези, които тласкат САЩ да подкрепят проекта Intermarium, са крайнодесни националисти. Например, съветниците на президентите Дуайт Айзенхауер и Роналд Рейгън, които им наложиха концепцията за „завладените народи (СССР)“, бяха всички бивши нацистки колаборационисти, членове на Антиболшевишкия блок на народите  [ 5 ] . А тези, които организираха споменатия конгрес през 2000 г., бяха техни деца, като днес най-важният от тях е Марек Ян Ходакевич, американец с полски корени, който постоянно омаловажава престъпленията на нацистите  [ 6 ] .

Всички участници в инициативата „Три морета“ са членове на ЕС, с изключение на Украйна. Повечето от тях спонтанно смятат тази организация за много по-важна от ЕС, въпреки факта, че тя не разполага със същите необходими ресурси като ЕС. Фактът, че Украйна се присъедини три дни преди да получи статут на кандидат за ЕС, показва не само, че това е много по-важно за нея, но и че Брюксел осъзна, че трябва да приеме всички членки на Съюза без изключение Инициативи на три морета.

В дългосрочен план тази логика би трябвало да доведе до факта, че членовете на инициативата „Три морета“ колективно ще напуснат ЕС, когато той престане да бъде финансово изгоден за тях, тъй като никога не са споделяли неговите политически цели.

Днес цялата архитектура на сигурността на континента е поставена под въпрос. Тя се основава на два стълба – Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

image Последното заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа се проведе без участието на Русия. РУСИЯ Е ИЗКЛЮЧЕНА ОТ СЪВЕТА НА ЕВРОПА

Съветът на Европа е създаден през 1949 г. Някои от основателите искаха да осигурят европейско единство на общи правни принципи като съвет на държавите, а други като събрание на парламентаристи. В крайна сметка двата проекта бяха обединени, но Съветският съюз и братските страни останаха встрани. СССР и членовете на Варшавския договор се присъединиха към него веднага след падането на Берлинската стена.

Съветът има две ключови институции. На първо място е Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ). За съжаление през последните месеци Съдът се политизира, демонстрирайки ясна пристрастност към Русия. Например, през януари той призна правото на руски гражданин да плюе върху официалния портрет на президента на Руската федерация (решение Каруев срещу Русия). Или през февруари 2022 г. правото на руски гражданин да осуети пропутинска демонстрация, като покаже плакат с надпис „Путин е по-добър от Хитлер!“. И той току-що осъди руския закон след цветната революция, изискващ финансираните от чужбина политически организации да се регистрират като чуждестранни агенти и да публикуват тази информация във всички свои публикации (решението на Ecodefens и редица други).

Втората най-важна институция е Венецианската комисия, която помогна на новите независими държави да приемат демократични правила. Тази комисия, между другото, многократно е предупреждавала Украйна за нарушения на административни и институционални процедури  [ 7 ] .

В резултат на това Западът лиши Русия от правото на глас в Съвета на Европа с мотива, че се опитва да анексира Украйна със сила. Изумена Русия отговори, като каза, че никога не е възнамерявала да го прави и че се оттегля от институция, която е станала предубедена.

image Подобно на служителите на ООН, служителите на ОССЕ вече могат да бъдат шпиони. РУСИЯ НЯМА ПРАВО ДА УЧАСТВА В СРЕЩИТЕ НА ОССЕ

Друга междуправителствена платформа е Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Създадена е през 1975 г. в съответствие с Хелзинкските споразумения. За разлика от ООН, тя не изпълнява арбитражна функция, тя е просто форум, където всички участници на континента могат да говорят свободно помежду си. Например ОССЕ прие Истанбулската декларация от 1999 г., известна още като Хартата за сигурност в Европа, която определя два основни принципа: (1) правото на всяка държава да избира своите съюзници, както намери за добре, и (2) задължение да не застрашава сигурността на другите, като гарантира собствената си сигурност – принципи, неспазването на които е в основата на конфликта между САЩ и Русия  [ 8 ] .

Трябва да се помни, че Руската федерация никога не е оспорвала правото на никоя страна да се присъедини към НАТО, но е оспорвала правото на членовете на НАТО да разполагат американски военни бази на нейна територия. Нашите читатели си спомнят, че когато руският външен министър Сергей Лавров попита всеки от своите „партньори“ как съгласува двата истанбулски принципа с разполагането на американска военна техника и персонал в непосредствена близост до Русия, никой от тях не посмя да отговори.

Неутралитетът на форума обаче беше нарушен през април, когато нови служители на ОССЕ, а именно бивши военнослужещи от НАТО, бяха заловени да шпионират в Донбас  [ 9 ] .
Освен това Обединеното кралство току-що отказа да издаде визи на членове на руската делегация, които трябваше да участват в годишната парламентарна сесия на ОССЕ от 2 до 6 юли 2022 г. в Бирмингам. Лондон, в нарушение на задълженията си, се скри зад номинални санкции на Европейския съюз срещу всеки член на делегацията.

В резултат на това документите, подписани от 57-те държавни и правителствени ръководители на ОССЕ, станаха невалидни, а администрацията на ОССЕ се превърна в оръжие за война и в крайна сметка ще престане да играе ролята на форум.

Така архитектурата на сигурността на европейския континент се трансформира радикално. С течение на времето Централна Европа ще формира свой собствен блок, първо в рамките на Европейския съюз и неговите кандидати, а след това и извън него. Отбраната му ще бъде гарантирана от Съединените щати и двете части на континента, Западът и Изтокът, вече няма да си говорят помежду си. Това ще бъде завършването на плана на англосаксонските геополитици. Но ако този план бъде изпълнен, създаденият блок няма да бъде стабилен. Първо, западноевропейците винаги са имали нужда от Русия, и второ, народите на Централна Европа постоянно воюваха. Ако тевтонските рицари или казаците не ги нападат, те се бият помежду си. За да бъде мирът траен, трябва да се зачитат всички страни. Унищожаването на институциите за сигурност на континента прави широкоразпространения конфликт неизбежен.

  Тиери Мейсан



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39747872
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031