Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 00:10 - Жертвоприношението на свиня в Лондон не е като в Родопа
Автор: pintev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageСветослав Пинтев


Очевидци разказват как едни българи, живеещи в Лондон си купили  угоена свиня, за да я заколят в двора по празниците, та да им излезе по евтина мръвката. Хайванчето обаче се оказало подмолно и много коварно същество. Хукнало по английската  ливада, а после и по улицата със забито в сланините хладно оръжие. След нея се втурнал побеснял балкански субект, размахващ гол в ръката нож. Нещо като Любо Нейков със сатъра, кървите и потника в плаката, рекламиращ филма „Мисия Лондон”, но на живо.

Британците и гостите на тяхната столица имали възможност да гледат от първия ред този неповторим екшън, но нали са си чеда на мъгливия и сдържан Албион, не им харесал особено. Напротив, страшни скандали и наказания се стоварили върху нашите хора. Погнали ги полицията, кметството, пожарната, де що има институция на Нейно Величество, разбира се, и с природозащитниците за капак. Българите  били безжалостно глобени от няколко места, та им се събрало да плащат хиляди паундове за „евтината” свиня.

Нещо подобно се беше случило и преди години, пак в Лондон, когато едни родни роми врътнали на шиш няколко кралски лебеда, собственост по закон на Елизабет II, за да почетат тяхната Нова година- Василица. Тогава го съобщи в „Сън” според, който опичането и излапването на пернатите било чиста проба  национална обида за британската нация. Този вид лебеди  в Обединеното кралство са собственост на  короната още от времето на крал Хенри VIII., а подобно престъпление и сега се наказва с 5000 лири глоба и до 6 месеца затвор.  Надали нашите роми са се бръкнали, те за такива глупости не плащат, нито по света, нито у нас. Че лебедите били на кралицата, много важно, ако ще и на японския император да са. Добре, че в Страната на изгряващото слънце  нямат място да гледат животни, та не сме се прочули и там. Те хранят и поят тамагочита, които не стават за колене.  

Историята с лондонската свиня е повод за размисъл, дали нещата опират само до парите. По-вероятно е необходимостта да принесеш жертва, която после да изядеш, да е кодирана в нас още от древни времена, да  е  съкровената необходимост на дивака да пролее кръв, за да отклони яростта на висшите сили от себе си.

Между коленето на свиня в Лондон и същото действие в Родопа, има известна разлика, да ви кажа. Тук повалянето на жертвеното животно много често има смисъл, както е било, когато са я наричали Свещената планина. А понякога жертвата я изисква самата действителност. Но това е тема за друг път.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031