Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2020 18:41 - Езикът на котките
Автор: catslife Категория: Други   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.11.2020 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Здравейте, любители на котки! Днес ще си поговорим за езика на котките – пози на тялото, движения и поведения, които те правят и какво означават. Котките имат доста странен и различен от този на кучетата език. Доста е важно да го познаваме, за да може да сме в хармония и добри отношения с нашите любимци-деца от друг вид. Сигурна съм, че ще припознаете котето си в поне една от тези ситуации. Хайде да започваме! 
   
1. Ушите
   Акo ушите на вашата котка са леко огънати напред това значи, че тя е игрива и любопитна. Котките правят така най-често, когато им се даде или видят нещо ново.
   Ако ушите на вашата котка са опънати назад това значи, че тя е ядосана или се страхува. Често този жест бива последван от ръмжене или съскане.
   Ако ушите на котката са прави нагоре това означава, че нещо е привлякло вниманието й. В дивото тези животни правята така, за да "наострят" слуха си и да преценят дали не наближава някаква опасност.
 
 2. Очите
   Ако котката мига бавно докато ви гледа това показва, че тя много ви обича.
   Ако тя ви гледа със зеници стеснени като цепка това означава, че ви е ядосана. Котките гледат така, когато не им се даде oчаквано от тях лакомство.
   Когато зениците на котка се разширят, обаче, това показва, че тя е развълнувана и е готова за игра. Очите на животното могат да правят така, когато то си играе или напада играчка. Този поглед може да означава и готовност за защита или нападение, особено ако бъде в комбинация с ръмжене или съскане.
   
3. Опашката
   За разлика от кучетата, размахването на опашката при котка може да значи, че тя е ядосана. Когато котката размахва опашка е по-добре да не се опитвате да я галите, защото... Ох!
   Ако опашката на вашата котка изведнъж стане пухкава като на катерица, това значи, че тя е уплашена и гототва да нападне. Така те изглеждат по-големи за врага. А сега кажете, опашката на котката ви бухва ли на Нова Година, когато зарята загърми? На моят Чарли – всяка година! Миличкият!
   Котешката опашка потрепва, когато котето е готово за игра. Потрепването много прилича на размахването, но при потрепването има повече движения в края на опашката.
   Ако котката свие опашка между краката си, то най-вероятно е тя да изпитва тревога и нервност.
   Нагънатата опашка означва, че котката ви е любопитна и готова да изследва. Ако искате да представите нова играчка или дейност на любимеца си и опашката му е нагъната, то вие имате шанс да го впечатлите.
   Ако опашката на вашата котка е навита около нейното тяло или тялото на друга котка, то тя показва щастие и задоволство.
   
4. Жестове с цяло тяло
   Ако котката лежи по гръб и показва коремчето си, това значи, че ви има доверие. Ако все пак докато лежи котката съска или ръмжи по-добре не я пипайте.
   Извие ли гръб, котката иска да ви покаже, че желае да бъде погалена. Но ако котката извива гръб и козината й е настръхнала това значи, че е ядосана.
   Когато котката ви потърка бузи във вас, тя маркира територия. Котешките бузи имат жлези, които произвеждат специални хормони за маркиране на територията. Така че, ако котката се търка във вас, то тя ви мисли за нейна собственост.
   Ако котката ви "масажира" (мачка лапичките си във вас) това е знак за любов. Тези животни масажират само хора, които са важни за тях.
   Въртенето на дупе на котката означава, че тя дебне или е готова да нападне.
   
5. Звуци
   Кратките и високи на тон мяукания са приятелски поздрав. Тези мяукания са знак на радост, че сте се върнали у дома. 
   Провлачените мяукания с нисък тон са знак за недоволство или липса на интерес.
   Ако котката ви мяука жално, то тя най-вероятно е много гладна и трябва веднага да я нахраните.
   Ако котката ви издава звук между "мяу" и "мър" значи, че иска да привлече вниманието ви.
   Знаехте ли, че котките могат да правят цвърчащи звуци, подобни на тези на щурец? Така те привличат плячката си.
   Котките вият през размножителния период, за да привлекат партньор.
   Ако котката ви ръмжи или съска по-добре не я закачайте, защото е ядосана!
   Ако котката ви мяука толкова тихо, че звукът едва се долавя от ухото, то тя може би е много гладна или жадна.
   Чрез мъркане котката ви показва, че ви обича и се чувства добре около вас.

   Това беше всичко за днес! Постарах се постингът да бъде възможно най-изчерпателен. Благодаря, че прочетохте! Кой факт ви изненада най-много? Кои от жестовете или звуци сте виждали/чували котката ви да прави или издава? За какви други теми свързани с котки бихте искали да си говорим? Ще се радвам да знам, така че напишете коментар. Чао-Мяу!

[Цялата информация беше взета от Jaw-Dropping Facts]

П.С.: Моля, да ме извините ако има правописни или пунктоационни грешки!
   



Тагове:   блог,   Blog,   cats,   cats life,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: catslife
Категория: Други
Прочетен: 20916
Постинги: 19
Коментари: 17
Гласове: 72
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031