Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2018 10:15 - Културите по света
Автор: ilvin Категория: Туризъм   
Прочетен: 1821 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 19.10.2018 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В ерата на информационните технологии , за да бъдем правилно разбрани във всички краища на света, трябва да познаваме  културата на хората, с които общуваме. Така по-лесно можем да прогнозираме техните реакции, да отговорим на техните нужди  и да се напаснем към тяхното поведение.
  1. Линейно-активни (Германия, Швейцария, Люксембург) – типично за тези култури е, че те са основани на планирането,  организирането, систематизирането и вършенето само на едно нещо в даден момент. Дори когато са любезни са изключително  директни.Винаги са аргументирани. Умеят добре да разделят работата от личния живот.  
2. Мулти-активни (Латинска Америка) – това са жизнени и приказливи народи, които обикновено правят няколко неща  наведнъж. Те не планират своите приоритети, а действат импулсивно, според значението и емоцията, които всяка една среща носи със себе си. Не се обиждат , ако ги прекъснат и не се притесняват да го правят в разговор, график или планиране. Мулти-активните и линейно-активните трудно се сработват . Обикновено сред тях настъпва раздразнение.
  3. Реактивни (Виетнам, Япония, Китай) – Вежливост и уважение са двете неща, които характеризират най-добре тези култури.  Тези народи умеят да изслушват, общуват тихо, спокойно и внимателно със събеседниците си. Те слушат изключително концентрирано . Не се разсейват с други мисли извън темата на разговора.Преди да изразят силна  позиция , ще зададат нови въпроси.Те са интроверни , ако възникне конфликт са склонни да търсят причина в себе си и често  анализират своите действия и постъпки.  

Книгата , която от години се радва на популярност, особено в бизнес средите е творбата на Ричард Люис -  КОГАТО КУЛТУРИТЕ  СЕ СБЛЪСКАТ
 
"Определянето на национални характеристики са минното поле на неточни оценки и изненадващи изключения", пише Люис. "Има обаче такова нещо като национална норма".

  Поведението на хората от различни култури, не е нещо случайно. Съществуват ясни тенденции, последователности и традиции. Реакциите на американци, европейци и азиатци могат да се прогнозират в по-голямата част от случаите. Дори в страни, в които протичат бързи политически и икономически промени в момента (Русия, Китай, Унгария, Полша, Корея, Малайзия и т.н.), дълбоко вкоренените нагласи и убеждения не се повлияват от внезапната трансформация на ценности, натиска на реформатори, правителства или мултинационални конгломерати. 
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравейте, ilvin. Първо добре д...
19.10.2018 14:11
Здравейте, ilvin. Първо добре дошла в блога. Културите ги подреждам по други признаци:
По райони на възникване; по периоди от историята; по вид9 тип). При всички има по нещо ново, доразвиват се стари достижения, достигат своя зенит и залязват. Винаги по някакъв начин успяват да се съхранят и преместят на друго място.
цитирай
2. ilvin - Привет!
19.10.2018 16:20
Благодаря за приветствието и коментара !
Поздрави !
цитирай
3. ladylady - !!!!!!!!
19.10.2018 19:45
барин, стига си гонил бабаделла по света и у нас..
само..бройки си търсиш, да ти гласуват..
басси и изродите, дрти сте, бе хора..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ilvin
Категория: Други
Прочетен: 10298
Постинги: 15
Коментари: 10
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031