Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 21:18 - ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ЧИРПАН ПРЕЗ 1928 ГОДИНА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4439 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                          ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ЧИРПАН ПРЕЗ 1928 ГОДИНА,

                                     РАЗКАЗВАНО МИ ОТ МОЯТА МАЙКА

 

   Земетресението е било толкова ужасно, че майка ми, която имаше доста добра памет си го спомняше едва ли не по дни. А то е продължило доста дълго време. Започнало е през април и започнало да затихва, като чак през септември вече било до толкова затихнало, че хората се осмелили да се приберат по домовете си и да започнат да ги възстановяват за зимата.

    Майка ми е била тогава на 7 години. Заедно с майка си и другата си сестра, която е била на 4 години, те били извън дома си, когато започнало нещо страшно. Първо земята започнала да бучи, а после започнала да се люлее и и след това да се тресе. Масивните къщи паднали веднага, а паятновите започнали да се наклоняват, огъват, керемидите им се разхвърчали по дворовете. Улиците се разместили. Животните полудяли в оборите. Баба ми скрила децата под едно дърво далеч от къщите и не смеела да мръдне от там, но люлеенето и бученето не преставали, земята се тресяла ужасно.

   В това време в дома си е бил дядо ми, който е бил толкова болен, че не можел да стане от леглото. Всичко се тресе, къщата се наклонява и изправя, но майка му влиза в къщата и го извежда, влачейки го до градината, далеч от къщата. Тогава са пристигнали и баба ми с двете деца, но положението било ужасяващо. Майка ми казва, че къщата, която било долу от камъни и нагоре тип паянтова се наклонявала и изправяла при трескавицата, по нея били останали само гредите, всички тухли и мазилки били разхвърляни по двора. На двора били и разни домакински пособия от къщата, като напр. печката. При това положение имало само един изход:

  На бараката на лозето, далеч от този ад! Бараката поне не може да ги затрупа.

  Понеже дядо ми бил много зле, намерили каруца, откарали го и него, но на лозето положението никак не било добро. Където имало изворчета водата се изгубила или преместила, тресенето на земята не преставало. То траело толкова дълго, че всичките повръщали както пътниците на малък кораб при вълнение. За ядене не мислели, ядяли каквото било останало по домовете, в които влизали в момент на по-слабо тресене. През разпуканите стени обаче в мазетата и на местата за храна навлизали мишки, плъзнали болести. А тресенето не преставало, но една вечер освен тресенето на земята се чул и силен гръм. На другия ден видяли, че на метри от бараката земята се била разцепила и лозето станало на две тераси -  висока и ниска. Между тези две тераси имало цепнатина, в която като хвърлели камък той се чувал много дълго време да пада и накрая започвал да бучи. При следващите трусове цепнатината изчезнала.

   Всичко за храна се свършило или било похабено, хората получавали помощи, като за органзацията им отоварял царя. Много хора напуснали Чирпан, защото трескавицата не спирала, но останалите били много зле - изтормозени, гладни, някои се разболяли от тиф и починали. Към края на лятото трескавицата попрестанала, но не съвсем, хората наплашени, без добитък, без никакви земеделски инструменти, не могат да похванат никаква работа на полето. А това означава че и за зимата храна няма да има. Добитъкът бил пуснат на свободна паша и се разпилял, защото още преди да се появи трескавицата той я усещал и се разбягвал.

    Към м. автуст земята са поуспокоила, но от време на време траскавици започвали отново, като първо се чувало бучене и хората се разбягвали както при сигнал за тревога. От м. септември земята вече се люлеела доста по-слабо и хората започнали да се завръщат по домовети си и да ги поправят за зимата. Тогава настанала втората беля. Водата в кладенците през нацепената земя се смесила с мръсната вода от повърхността и се появила зараза от коремен тиф. Докато се усетят хората от къде идва болестта, доста от тях вече били болни. Тогава и майка ми се разболява от тиф, като лечение просто нямало как да се приложи. Майка ми обаче успява да пребори болстта, но възстановяванто е траели месеци. Отново се е учела да ходи, не е имала сили да стои права с месеци. Година е трябвало, за да започне да живее пълноценно.

    Трусовете,макар и вече слаби са продължили още два-три месеца след септември, но без да причияват разрушения. Хората започнали да се подготвят за идващото лято, когато изоставените ниви е трябвало да се обработят, да се отгледа отново долитък, градините и лозята да се възстановят.

   Пак с помощи от държавата този процес е бил извървян и две-три години след това бедствие градът отново е влязъл в нормалния си ритъм. Чирпанскита земя е много богата. Там расте памук, лозя, житни култури, където има вода се отглеждат зеленчуци. Започнали хората отново да строят къщи. Но строежите вече не били същите. Всеки е мислел, ако започне пак такава трескавица поне да не го убие къщата му, да не му загинат животните му.

   Спомням си когато с майка ми посещавахме Чирпан. Тя се чудеше, не помнят ли хората какво е ставало тук, та се строят тези високи соцблоци.

    Това бедствие бе оставило такава дълбока следа в нея, че да го забрави просто не бе възможно. 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, Коста!
03.06.2012 21:39
Добре, че има хора, които да помнят!...
цитирай
2. tota - Коста, трябва да имаме памет за природните бедствия...
05.06.2012 09:22
Случващото се е поука за много неща - за поведение, за недопускане на високо строителство и друго, което отново би изправило хората пред изпитания. Моята майка също е била дете и това, което ми разказваше, че са живели на двора във временна колиба...
цитирай
3. izvorche - !
24.07.2012 17:00
Дано да не се повтаря...
цитирай
4. izvorche - !
24.07.2012 17:01
Дано да не се повтаря...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184137
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031