Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2019 19:10 - "ПРА"-БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА МИЯЦИТЕ И ШОПИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 5775 Коментари: 12 Гласове:
49

Последна промяна: 25.07.2019 14:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           "ПРА"-БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА МИЯЦИТЕ И ШОПИТЕ


   МИЯЦИТЕ са наша етническа група от западна България,чиито поселища са около Охридското и Преспанското езеро и в другите контактни зони между албанците и Българите. През XIX в.те стават обект на чужда просръбска пропаганда и имало опит видни фигури от тях да бъдат отБългарени. Опитът обаче завършил без успех- хора като полувлаха Пулевски и пр. "декларирали" че не са Българи само докато им се плащало,а после се връщали към свойта изконна Българщина. Днешните Мияци са в процес на изчезване,понеже са под сърбо-македонистко иго а самото им съществуване доказва,че "македонците" са чисти Куберови "пра"-Българи.

  Почти до края на ХХ век бе невъзможно да се докаже,че Мияците са "пра"-Българско племе. Потомци на Миячки бежанци оначе,спасили се в България след поробване на района им от сърбите завещаха на всеки от нас,включително лично на мен да направим това,за да не бъде позволено на коварни врагове да откраднат родовата им памет и да ги обявят за "македонци" след смъртта им ,когато те вече не ще могат да се защитят.

  Това,което установи езиковата археология за Мияците е важно за цяла България и написах тази статия заради нея,а конкретното си проучване посвещавам на някогашния ни приятел Георги Ф. Той бе потомък на Мияци,избягали в България за да не станат сърби и "македонци" и много се радваше на демократизацията,настъпила след 1989 г.,но не дочака масовизацията на компютърната ера и вече не е между нас.

  Мияците са особен Български етнос,който ни свързва пряко с древните Мизи,които като Бригийско (Блъгарско) племе обитавали южните брегове на Мраморно море до идването на Александър Велики,но не приели да му се подчинят и били прогонени от Малоазийската си земя. За тяхното преселение на север и връщане към Балканите говори "византийския" летописец Димитър Хоматиан:

  "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като Българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мразовитото море, а след много време със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия, Илирик и голяма част от Македония и Тесалия."

  Описаните събития се отнасят към края на V-ти и началото на VI век,когато указаните области били върнати под Българско управление. Къде се установили тези Мизи тогава? Те се установили в земите на днешна Македония,където са познати под името МИЯЦИ.

     image

   Мияците и Мизите са едно и също племе защото начинът,по който е изписвано името МИЗИ е MOESI и в старо време е четено като МЬЕЗИ а това не е нищо друго освен гръколатински запис на Българското название МЬЕЦИ (МИЕЦИ),произнесено според правилата на западно-Българския диалект! Това означава три неща,които събарят всички лъжи на македонизма:

1. МИЯЦИТЕ,обявени от него за "прави македонци" са МОЕЗИ (МИЗИ),т.е. Българи от най-чиста "порода" ("пра"-Българи).
2. Свети Климент е роден от самите Мизи (Мияци),т.е. от "пра"-Българите.
3. Ядрото на "македонската" област Кутмичевица е населено точно от "пра"-Българи – не от "славяни" или тюрки.

  Това дава възможност да предложим ново тълкувание на името МИГДОНИ (МАКЕДОНИ),създадено по наш вкус- не по вкуса на разни гърци,шиптари и власи,които са нашественици там. Според него името МАКЕДОНИ (МАСЕДОНИ,МИГДОНИ) е значело МИЗО-ЕДОНИ (Мизийски Едони,Мизийски Людини [Латини]) т.е. Български Люде като не забравяме,че МИЗИ и ЕДОНИ (= ЛЮДИНИ) били част от Бригийските (Блъгарските) племена,които обитавали земите на днешна Македония преди да тръгнат да се разселват по света. Затова "македонците" са Български етнос- не са гръцки,влашки или "славянски" и ще заседнат в гърлата на всички крадливи чужденци,протягащи ръце към тях!

  Тук остана да отговорим на един нелек въпрос,за да не бъдем уязвими- къде бяха МИЕЦИТЕ (МИЕЗИ) през VI-VII в.,когато чужди летописци описваха Българските племена в Припонтийския регион и защо не са споменати между тях? Отговорът е прост ала разбиващ: в това време Миезите вече са обитавали земите на днешна Македония,Сърбия,Босна и Хърватска,понеже дошли на Балканите още в края на V век (както стана ясно от думите на Димитър Хоматиан) и не е могло историци,описващи населението в Припонтийския регион да ги споменат като част от тамошните Българи. Така тайната на МИЗИТЕ е разгадана окончателно а в новото тълкувание на техния етноним,което открих напоследък думата МИЗИ е пряк диалектен вариант на етнонима БЪЛГИ (БОЛГИ,БЕЛГИ).

  ШОПИТЕ са друга наша етническа група,чийто произход погрешно бе свързван с печенегите или сърбите без да се отчита,че печенеги и сърби в техния район почти никога не е имало. Преди 70 години обаче у нас навлезе чуждестранна "мода",под чийто диктат всеки Българин,чиййто Български произход може да бъде оспорван дори най-малко да бъде обявяван за чужденец. По силата на тази политическа ненаучна "мода" бяха обявени за чужденци "македонците", "славяните", мияците, светите братя Кирил и Методий, Свети Климент, братята Асеневци, династията на Тертерите и Шишманите, торлаците, шопите и още много други.

  Шопите обаче не може да са сърби по простата причина,че шопския диалект е много по-близък до Българския и няма характерните за сръбския "език" падежи а сърбите са дошли в този район прекалено късно,за да окажат каквото и да е влияние върху тях. Шопите не може да са и печенеги- в Шоплука печенеги е имало само 2-3 години,след което местното население т.е. шопите ги прогонва и те се установяват в земите на днешна Добруджа. Там печенегите живеят над 70 години,преди да бъдат окончателно разбити и разпръснати и който твърди че шопите са печенеги,ще трябва да отговори на два тежки въпроса:

1. Защо печенежки потомци се появиха в Софийско и Трънско,където печенегите са живели 2-3 години а не се появиха в Добруджа,където те живели над 70 години?

2. Защо следи от печенежкия тюркски няма никакви в Шоплука а има много такива следи в днешна Добруджа,където уж нямало печенежки потомци?

  Ние също трябва да отговорим на два въпроса,които обаче са значително по-лесни:

1. Къде са печенежките потомци в Добруджа?
2. От кое племе произлизат в такъв случай шопите?

  Без техните отговори нашата теза ще бъде уязвима за критики,затова ги публикувам тук. Печенежки потомци в Добруджа са днешните добруджански "турци" т.е. печенеги,които лесно се потурчили след завладяването на района от османците. Тяхното присъствие в този район обяснява лесното му завладяване от турците а техния "турски" език е наследник на печенежкия,останал в района след 1091-1092 г.,когато Алексий I Комнин го завладява за "Византия". Шопите на свой ред не са никакви сърби нито печенеги,понеже са преки потомци на "пра"-Българското племе КУПИ БЪЛГАР (Шупи Българ,Шопи Българ),за което говорят някои арменски извори.

                                 image

За племето КУПИ БЪЛГАР (= Капи,Шапи Българ) пише в арменската география на Ананий Ширакаци:

  "В Сарматия се намират Кераунските и Хипийските планини от които извират пет реки,вливащи се в Меотидско (=Азовско) море..... Северно от нея (от Сарматия) се намират племената тюрки и Българи,които носят имената си от названията на реките: Купи Булгар, Кучи Булгар, Оногхонтор Булгар, Чдар Булгар. Това са сегашни названия,които не са известни на Птолемей. От Конските планини побягна сина на Худбаад....."

  От този текст научаваме две важни неща,за които казионните фалшификатори обичат да си затварят очите:

1. Българите и тюрките са два различни народа.
2. Имената на Българските племена,за които говори Ширакаци са "сегашни" (от VI-VII в.)- значи не са споменати от Птолемей под същите имена,а под някакви други но не коренно различни. Не бива да забравяме и това че Птолемей е отбелязал наличието на голям брой други племена,чиито имена не е могъл да спомене. Арменският автор обаче е наясно,че те са обитавали Припонтийския регион още през II в.,но тогава са носели малко по-други имена.

  Затова възниква следният логичен въпрос: ако МОЕЗИ (МИЕЗИ) е античното име на МИЕЦИТЕ (МИЯЦИ),кое е античното име на шопите? И тук "Анализът" има отговор: античното име на ШОПИТЕ е САПЕИ (ШОПЕИ,КАПЕИ),които са споменати като Тракийско племе,обитавало районите северно от Рила още по времето на Херодот!

    image

  Така произходът на Шопите (Купи Българ,Шопи Българ) бива изтеглено назад с няколко хиляди години,с което всички чужди посегателства към тях стават безпредметни. Тълкуванието на техния етноним се оказва така просто и логично (свързано с думите КАПА и ШАПА т.е. ШАПКА а в прен.смисъл- Хора с големи калпаци),че се изкушавам да кажа защо 80% от населението на днешна Сърбия не са сърби а посърбени Българи. Обитателите на "изконната сръбска" област Шумадия са Шумади (Шумати)- Обитатели на Шумата т.е. на Великата Българска гора (Силва Магна Булгарика),за която говорят голям брой средновековни летописи.

  Средновековните европейци наричали гората,която започвала от района между Ниш и Белград и стигала близо до София та даже и след нея ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ГОРА понеже била в територии,населени изцяло със Българи. Котато западните й краища били завладени от сърбите,те не могли да нарекат местните хора директно "сърби",затова ги нарекли просто ШУМАДИ т.е. така,както самите те се назовавали. Тогавашните Шумади били Български етнос,много подобен на по-къснните торбеши, македонци, добруджанци и помаци а преходното име ШУМАДИ спомогнало да бъдат посърбени така,както преходното име "македонци" служи за същите цели от края на XIX век до днес.

  Сега да се върнем отново на шопите. За да не се чудите как етнонима САПЕИ е станал ШОПЕИ (Шопи,Купи,Капи),давам следното пояснение: "Сатем-формата" САПИ (САПЕИ) могла лесно да премине в "Кентум-формата" КАПИ (КАПЕИ,КОПЕИ),а в известните Български диалекти "К" и "Ш",респ. "Щ" са взаимно заменяеми както в израза ЩЕ ХОДЯ- ША ОДЯ- ЗА ОДА- КЕ ОДАМ. В доста случаи "А" преминавало в "О" (Масква-|Москва, Айде-Ойди, Виноват- Винават и пр.),а преходът О-У е лесно разбираем. Затова Шопите не са никакви печенеги нито сърби- те са потомци на древното племе КУПИ БЪЛГАР (ШОПИ БЪЛГАР),което е споменато от Херодот под името САПЕИ (ШОПЕИ),понеже гърците нямат "Ш" в сакатия си език.

  Как старите Сапеи (Шопеи= Шопие,Шопье) се озовали в Стара Велика България? В I-ви век пр. Хр. те били принудени от император Август да му съдействат и тяхна династия управлявала Тракийското царство до 45-46 г. сл. Хр. После обаче изпадат в немилост а земите им са превзети от Рим,при което много от тях напускат Балканите и отиват в Дакия. Спокойствието им не трае дълго- в началото на II в. римляните отново връхлитат и шопите пресичат Карпатите,за да се установят в Българските земи на изток от тях. Там римски войник никога не посмявал да стъпи и те живели спокойно близо 4 века до създаването на Хунския съюз,който разбунил така силно европейските народи,че нанесъл смъртоносен удар на Римската империя. През VI-VII в.пътищата на юг били най-сетне разчистени и шопите получили възможност да се върнат в своята прародина,която обитават от 5-6000 години.




Гласувай:
50


Вълнообразно


1. nikikm - Да си жив и здрав!
18.07.2019 21:48
Докато има хора,като теб,ще я има и България,най-малкото споменът и знанието за Нея! ...
цитирай
2. litatru - Здравей, Щапаров!
19.07.2019 00:32
Интересно и поучително.
:)
Със здраве!
цитирай
3. shtaparov - Докато има хора, като ...
19.07.2019 13:49
nikikm написа:
Докато има хора,като теб,ще я има и България,най-малкото споменът и знанието за Нея! ...

Аз се надявам,че България и Българите никога няма да изчезнат: всичко зависи от това как ще подходят нашите власти към проблема през следващите 20-30 години.
цитирай
4. shtaparov - Интересно и ...
19.07.2019 13:51
litatru написа:
Интересно и поучително.
:)
Със здраве!


:)
Много здраве и късмет
да те радват занапред!
цитирай
5. zaw12929 - и НАЙ УМНИЯТ СИ ИМА ГЛУПОСТИ, Умният ...
23.07.2019 20:32
и НАЙ УМНИЯТ СИ ИМА ГЛУПОСТИ, Умният винаги ще се справи със ситуации в каквито мъдрият няма да се забърка!
Поздрави
цитирай
6. shtaparov - и НАЙ УМНИЯТ СИ ...
24.07.2019 17:35
zaw12929 написа:
и НАЙ УМНИЯТ СИ ИМА ГЛУПОСТИ, Умният винаги ще се справи със ситуации в каквито мъдрият няма да се забърка! Поздрави

Добра мисъл- съгласен!
цитирай
7. vesever - Не знаех, че шопьето сме толкова ...
25.07.2019 13:28
Не знаех, че шопьето сме толкова древно племе.
Бе ми интересно и вълнуващо да прочета.
Като дете участвах в ансамбъл за народни песни в родния си град Перник.
Носехме същите литаци като от цветната снимка в поста ти. Какви спомени само.
Ще взема да си изровя старите снимки от онези години....
))
Благодаря ти, Ангеле!
цитирай
8. shtaparov - Не знаех, че шопьето сме толкова ...
25.07.2019 14:48
vesever написа:
Не знаех, че шопьето сме толкова древно племе.
Бе ми интересно и вълнуващо да прочета.
Като дете участвах в ансамбъл за народни песни в родния си град Перник.
Носехме същите литаци като от цветната снимка в поста ти. Какви спомени само.
Ще взема да си изровя старите снимки от онези години....
))
Благодаря ти, Ангеле!

Всички Българи са древни- затова никой не трябва да бъде подценяван,нито оприличаван на разни узи,печенеги и тюрки!
цитирай
9. get - Всички Българи са древни- затова ...
25.07.2019 18:51
shtaparov написа:

Всички Българи са древни- затова никой не трябва да бъде подценяван,нито оприличаван на разни узи,печенеги и тюрки!


Именно - много истина се крие в написаното от Хоматиян за МИЗИТЕ ... вероятно към които можем да причислим субетносно-етнограската българска група на МИЯЦИТЕ? ... с евентуални релаци към събирателното и по-старо ЕДНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯТА ЗА БЪЛГАРИ - тоест МЪЖЕ=МИЗИ?

С риск да досадя с обстоятелствените си обяснения - ще препечатам малко нескромно - една дискусия между мен и Диян в блога под поста:
"Амазонки и сармати по поречението на Амазонка (Танаис-Дон)" - находящ се на Адрес:
http://didanov.blog.bg/history/2018/02/15/amazonki-i-sarmati-po-porechenieto-na-amazonka-tanais-don.1593769

Цитат:

I-во
DIDANOV НАПИСА:

вижте тук :"Произход и етимология на амазонките" източник

GET – ОТГОВОР:
1. Връзката към ЕТИМОЛОГИЯ НА а-МАЗОН(ос) - не се отваря ... ?
2. Инак в късните схолии и речници писани от гърци - за четящи ги НАИВНИЦИ - етимологията се извежда - от уж ГРЪЦКА ДУМА за ГРЪД ... но инак в ОБСТОЯТЕЛСТВЕНИТЕ ОБЯСНЕНИЯ в различни "глосарии-речници" ГРЪД(та) смислово се заменя с МЪЖ - Защо така Диданов?
3. Соред Воткинс(етимолога) - името Амазонс + смисъла(МУ) идвало - ПРОЧЕТИ САМ?
"folk etymology(!) long derived from "А-" имащо смисъла на "without"(-без) + "mazos", variant of mastos(Гр.) "breast-гръд". Синонимната на масто(гр.) е подобната едно към едно КАТО БЪЛГАРСКАТА ДУМА за този женско орган "тситса"?

СУМА-ОБОБЩЕНИЕ:
Защо съществува ТОВА КОЛЕБАНИЕ-СМИСЛОВО в значението на думата А-МАЗОН.
Защото! Думата е ДВУ-СЪСТАВНА ... с ПРЕФИКСА ЯВЯВАЩ СЕ Й частицата за отрицание "А"(гр.)=Не(бг.) ... И-И-И ... кореновата МОЖ-МУЖ(даваща съвременното в бг. език МЪЖ) - което в древността е звучало с ДИФТОНГ-а - НГ/или/НЖ ... както се е запазило ВСЕ ОЩЕ В ПОЛСКИЯ ЕЗИК за същата смислова(като в българския език дума) ... звучаща МОНЖ - ето ви дифтонга НГ-НЖ, за който обяснявам?

II-ро
Това има ПРЕКИ РЕЛАЦИИ КЪМ ЕТИМОЛОГИЯ ... на уж племенно-наименование МИЗИ, което в различните му форми на изписване е звучало и като:МУЖИ - Мушки ... ет цетера ... казано на прост български МЪЖКИ=МЪЖЕ(човек) ... !

III- то
... от което МОЙ ИЗВОД - основното СМИСЛОВО СЪДЪРЖАНИЕ С КОЕТО Е НАТОВАРЕНА ДУМАТА от ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ... е Без(префикс)+МЪЖЕ(коренова образуваща).

IV-то
Ето ти отговор(а) за ЕТИМОЛОГИЯ НА ДВЕ ПОНЯТИЕ - за които се ТВЪРДИ "ТЕ СА ГРЪЦКИ" - но са чужди ЗАЕМКИ В ТОЗИ ЕЗИК - и имат ПРЕКИ АНАЛОГИИ в съвременен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... Това ако НЕ Е НАЙ-МАЛКО СМУЩАВАЩО - Здраве му кажи :))

V-то
А относно "Тана(ис)" и Дон - не ги търсете в ЦЕНТРАЛНО АЗИАТСКИ, персийски И/или ИНДИЙСКИ ДУМИ ОБРАЗЦИ - А ги търсете в СЪВРЕМЕНЕН ДОРИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - където СА НАЛИЧНИ ТЪНа и ДЪНо?

П.П.

- Именно в тази връзка СВЕТОВНИТЕ СВЕТИЛА В ЕТИМОЛОГИЯТА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ДАДАТ ОТГОВОР: Какъв е смисъла в името на латинския бог на Водата, Океани и Морета ... Звучал в някои изписвания и като Не-По-Тунос ... предаван, като "НЕПРОВОДИМОТО" - Не-П-Тунос :)))!
- Именно в тази връзка НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЦИТИРАТ писаното от Платон още в ПЕТИ ВЕК ВС - че смисъла в името на "гръцкия" бог По-Сейдон ... означавало приблизително като: Този който седи ... с допълнението върху водата :)))!

- Диданов - а ми кажи? Как така СЛЕД КАТО НАС ИЛИ ПОДОБНИ НА НАС ХОРА(говорещи език близък до нашия) Е НЯМАЛО В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ МЕСТА ... ИМАМЕ ДУМИ - които се превеждат НАЙ-ДОБРЕ ПРЕЗ/ЧРЕЗ Българския език?

4. didanov - здравей сирма
DIDANOV НАПИСА:
добра аналогия - ДЪНО И ТИНЯ,свързана с български думи...може би в дълбоката древност реката е наричана просто "Голямата (обилна) вода (река)". НО в разглеждания период е интересно, че носи имена на определени личности - амазонки (общо название) и син на амазонка (по-късен Бог?). Поздрави

5. didanov - здравей Блогови КАНТ (гет) :)
DIDANOV НАПИСА:
наистина амазонки може да е двойно съставна...
това с НЕ-П-ТУНОС е интересно, както и другото име ПОСЕЙ-ДОН има директна връзка с водата.
Колкото до мушките според Йонкин те се наричали МАЗИ-У или велики.
Според мен има косвена връзка между мизи и амазонки и вероятно това е прародителя им Кар.
Поздрави

6. get - наистина амазонки може да е двойно ...

DIDANOV НАПИСА:
наистина амазонки може да е двойно съставна...
това с НЕ-П-ТУНОС е интересно, както и другото име ПОСЕЙ-ДОН има директна връзка с водата.
Колкото до мушките според Йонкин те се наричали МАЗИ-У или велики.
Според мен...

GET – ОТГОВОР:

1. Виж във Вкишонърито https://en/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/mon-
А. От протокореновата "mon-" в Индо-европейския език(прото) - се твърди ЧЕ Е ПРОИЗЛЯЗЛА и "славянската" -МОНЖ?
Б. Същата я имаме в по-старите балтийски езици и се е ... сам прочети(?):
(< *MON-g-yo-s). For the suffix, compare Old Lithuanian "жmuo" : modern Lithuanian жmogus.
В. Напълно возможно е чрез палатализация и последващо отпадане да се е стигнала ... до формите: "мога", "могъщ" ... "можещ" ... към тези си разсъждения ДАВАМ ЦИТАТ - от руското Викшиънъри за тяхната дума, ЗАЕМКА ОТ НАШАТА "църковно-славянска" (?) МОЧЬ ... за която прочети: Какво обясняват?
"Происходит от праслав. *mogti, от кот. в числе прочего произошли: др.-русск. могу, мочи, ст.-слав. "могон"(с голям юс - изписвана и звучаща, четяща се, като "он"), "мошти"!
- Разликата в ПЪРВОНАЧАЛНА ФОРМА(и) "моНГ~моНЖ" ... от там там производни: МЪЖ и МОЩ - разлика почти никаква? Отделно - същата е много близка и кореспондерища с прото-германската(синонимна) *maganа (“to be able, ability, power, might, main”). А в края на краищата ... не казваме ли на детето - когато се колебая дали е способно да свърши нещо: "Ти си МЪЖ" - тоест: Ти си МОЖЕщ?

- Така, че ЕДВА ЛИ НАИМЕНОВАНОИЕТО "АМАЗОНКИ" идва от липсата им(отстранянаването при тях) на едната от гърдите=mastos(Гр.) - за да стреляли по-лесно с лък - Както ни убеждават "мъдрите" елини в глосариите си :)) По-скоро ИДВА ОТ това че са живеели "БЕЗ-МОНЖ"(ове) ... вероятно поради изповядване на женски култ към Диана-Девата!?

- А по отношение Не-По-Тунос ... имаме гръцката ПОТАМОС(използвана да кажат: РЕКА) - което дословно превеждат: rush^спускам + вода(допълнение, обстоятелствено) - КОЕТО ОТГОВАРЯ ЕДНО към ЕДНО на българското ПО-ТЪН-а - А ПОТАМОС се среща още, И В ТАКАВА ФОРМА/употреба ПОТЪВА/Потъна!!?

По отношение на последното ПОТЪ(В/Н)А - в Суда(или Свидас) лексикона от 10-ти век, имаме препратка към тълкуване за УРВА(гр.) дадено от Стефан Византийски(от 5-ти в.) където е дадено неговото тълкуване на УРВА ... като според Ст. Византийски думата е звучала в "гръцки" език като ... Забележи(?) "връос потамос" - насреща имаме тълкуване(превод на английски): СПУСКАЩА СЕ (стръмно) СКАЛА?

- Та блоговият "Кант" в мое лице правейки "Критика на "чистия ИСТОРИЧЕСКИ" разум" - Ще да попита? ... що дирят в "класическия(уж) гръцки" от 5-ти век ... ДУМИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ в гръцкия - като ВРЪХ(предавано, като ВРЪО) ... плюс втората определяща, частица-дума "потамос" в смисъл: "спускащ(се)" или още дословно българското "потъващ"?
- Към това ще направя ЗАБАЛЕЖКАТА - че ако отворим ОРТОДОКСАЛНО-АКАДЕМИЧНАТА ИСТОРИЯ НА нас БЪЛГАРИТЕ - Същите все още НИ НЯМА тук на БАЛКАНИ! ... или ако ни е имало, СМЕ ОЩЕ ПОД вида НА ... "славянски"(роднини на руснаците - жвеещи в Припятските блата :))) още и КАТО "пра-българи" - чети/разбирай "тюрки"?

- На това ВСЕ ОЩЕ ОТГОВОР НЕ МОГА ДА СИ ДАМ(или се въздържам да дам !) ... Защото ако СИ ДАМ АДЕКВАТЕН ТАКЪВ - то ще трябва ДА РЕВИЗИРАМ - доста голяма част от науката "История на България" и нас българите "славяно-тюрки"?

- Поздрав ... и ето ти ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ - Откъде(КАКЪВ), народ и език са дошли наименованията на античните богове на водата Не(п)Тун ... и по-сед-налия(върху водата//ДЪНОТО) "гръцки" бог "По-Сей-Дон"!

- А амазонките ... са си точно "ГРЪЦКОТО педаване" на ЧУЖДИЦАТА В ТЕХНИЯ ЕЗИК ... За ? ... НЕ-(о)-МЪЖЕНите жени-воини, каквато е била богинята техен патрон Диана-Девата ... явяваща се един от ипостазите на Богинята майка ... с гръцкото име "Хера" а по-старо звучение-произнасеня "Кора"!

7. get - - Драги приятелю - не желаех да те ...

- Драги приятелю - не желаех да те затруднявам, поставяйки ти логическото предизвикателство - каква е етимологията в името на "не-мъжните", тоест казано по "старогръцки" "а-мазонес".

- Но, ако съществува СЪМНЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ ТВЪРДЯНОТО ОТ МЕН, че в името на тези жени-войни и жрици на девствената форма на Богинята майка - известна още и като Диана ... се е ВКАРВАЛ ПЪРВОНАЧАЛЕН СМИСЪЛ
А. Не-Мъжни ... вместо по-новото и некоректно ...
Б. "старо-гръцко" ... със значение "без-гърди" - Можеш сам с ОЧИТЕ СИ ДА СЕ УБЕДИШ В ПРАВОТАТА НА ТВЪРДЯНОТО ОТ МЕН ... След като потърсиш и намериш в АНТИЧНОТО ИЗКУСТВО - поне ЕДНО ИЗОБРАЖЕНИЕ ... на ЕДНО-ГЪРДА ЖЕНА-ВОИН ... тоест А-МАЗОНКА?
- Ако НАМЕРИШ ЕДНО ТАКОВА ... то ще бъде след КАТО СИ НАМЕРИЛ СТО ДРУГИ - ИЗОБРАЗЯВАЩИ ДВУ-ГЪРДИ ... амазонки!

- Успех в търсенето ... в подкрепа или опровергаване ТЕЗАТА (ми) - че ЗАЕМКАТА(чуждицата) В ГРЪЧКИЯ ЕЗИК е с ПЪРВОНАЧАЛЕН СМИСЪЛ - "Не-Омъжен(а)" ... а не както ЛЪЖАТ НАИВНИТЕ СИ ЧИТАТЕЛИ - "античните" гърци, „е означавало: "без-гърда" :!
- Още веднъж пожелавам успех в диренето по метода ОКО ДА ВИДИ и РЪКА ДА ПИПНЕ :)))!

П.П.
Ето ти на първо време ИЗОБРАЖЕНИЕ НА БИТКАТА МЕЖДУ "ЕЛИНИ" и "АМАЗОНКИ" от фронтона на Партенона ... и-и-и други места ... някъде от времена - къде 6-ти век пр.н.е.?

- Следва Адреса-линка, с древни картинки и скулптури на/за амазонки:
http://www/history/fame-amazon-e.shtml

- С допълнението, че след дълго и детайлно проучване - не открих нито една с липсваща "лява" ... "мастос-гръд" ... или още както му казват по гръцки "тситса" :)))

- Апропо "тситса" и името на богинята-майка "тети(да)" са ОТ ЕДНО СЕМАНТИЧНО ГНЕЗДО - Знаеш ли?

8. didanov - здравей гети

много добре си се аргументирал че гръцката етимология на амазонките е траснформирана тракийска, може би на съвременен български език азмонките биха звучали като "мъжкарани"..на мен ще е по-интересно да направиш анализ на сарматскотоо "ойропата" дали няма някаква връзка с българския. поздрави

9. get - @ 8. didanov - Първо "траки" - сакън//недей ... кажи(наречи) ги "палео-балканци" КОЕТО ОЗНАЧАВА ОБРАТНОТО НА ГЪРЦИ!

- А това са МОИ ХИПОТЕЗИ предадени в диалогично-(сократова) форма в блога на "andorey" - Под поста му: "Глосата аргилос - мишка" ... мисля ше ти е занимателно и поучително да прочетеш?

I-во
Професора от корнуълският у-т Мартин Бернал пише: "Към 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени.". В потвърждение виж стр. 710 и следващи, в книгата „Черната Атина” … където професора твърди в раздела: „Greek Words and Names with Proposed Afroasiatic Etymologies…” … от където й е прежде казаното?
Освен професора, че същите са ЧУЖДИ и НЕРОДСТВЕНИ на местно население пише не само професора от съвремеността а и един Херодот, Страбон, Еврипид ... в античност - Но специалистите си "затварят очите" за да не им се развали рахата, при така добре" подредената "научна-истина".

От цитираното - възникват ПОНЕ ДВА ВЪПРОСА ?
1.
ИМАМЕ ОБЩНОСТ - ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ - когато сме говорили ЕДИН ЕЗИК - КОГА?
2.
Или тези особености в ГРЪЦКИЯ ЕЗИК - настъпват в ПО-КЪСНО ВРЕМЕ ... примерно от ЕПОХАТА ИЗВЕСТНА НИ КАТО "ЕЛИНИЗЪМ"?

- За мен втората хипотеза Е ПО-БЛИЗКА ДО РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ С езика известен ни като "ГРЪЦКИ"? - твоето мнение КАКВО Е ?

II-ро
ПО-СТАРАТА(!) от "древно"-гръцката ДУМА ЗА МИШКА-АРГИЛОС ... ОТНОВО ПОВТАРЯМ >>>ПО СТАРАТА, КАТО ДОКУМЕНТИРАНЕ<<< дума за МИШКА в гръцкия не е АРГИЛОС а е звучала, нещо подобно на МУШ(или)МЮШ/С - Подобно, КАТО СЪВРЕМЕННО и СРЕДНОВЕКОВНО БЪЛГАРСКО ЗВУЧЕНЕ!
Ако бе само това, щях да кажа/ СЛУЧАЙНО СЪВПАДЕНИЕ - Но?

1)Звученето на същата дума за "мишка"(бг.) с малка промяна в гласните - е ПОДОБНА И В англо-саксонските езици - "маус"?

2) Подобие С НАШАТА "МИШКА ... МИШ" имаме и при МЪРТВИЯ ВЕЧЕ ЛАТИНСКИ - там звучала, нещо подобно на "му(ъ)с" ... в генетив(род. п., трето скл.) звучащо: "Мурис" - това как ще си(ми) обясните? ... Всъщност прочети си го сам ... ?

III-то
- За мъже-биячките ... при сармати "ойро+пата" - имаме много малко изворов(писмен) материал ... първата е близка форма до ЕР/АР, т.е. МЪЖ!

10. get - @ 9. get - @ 8. didanov - Продължение ... на ... ?

III-то
- За мъже-биячките ... при сармати "ойро+пата" - имаме много малко изворов(писмен) материал ... първата е близка форма до ЕР/АР, т.е. МЪЖ!
? ... ?
1.
- По отношение на ЕР-ра ... това е най-старата на/за предаване "мъжкото начало" ЕР-екцията//ЕРОС(а) ... първоначалната форма на (уж) гръцкото МЪЖ е звучало "AN+ER" ... с течение на времето е стигнала до звучение произношение "АНД+РО".
- Вероятно от ТАЗИ НАЙ-СТАРА ФОРМА при употреба частицата за МЪЖ=ЕР останала и в българския език - като словообразуваща частица ЕР+частицата(за раждане//порождение//приплод=жЪна/жЕтва/жЕна ... НА АНГЛИЙСКИ превеждащо се "Of+spring"(приплод-> или още -> при-рождение) ... стана много обстоятелствено ... та спирам за да не объркам(читателя си) - КАТО ПРАВЯ ИЗВОД=ОБОБЩЕНИЕ: В думата ни ЗА МЛАДЕЖ ... КОЙТО Е СТАНАЛ "МЪЖ за ЖЕНЕНЕ" И ЗВУЧАЩА "Ер-Ген" ... се явява ПРИМЕР ПОТВЪРЖЕДЕНИЕ за тези две протокоренови и словообразуващи частици "ЕР(=мъж) + Ген/Жен(ставам, пораждам) ... от тук и "сарматското" ОЙРО=Мъж.

2.
По отнешение на ПАТА//Пати(?) ... на първо ВРЕМЕ ЩЕ КАЖА - това Е МНОГО СТАРА КОРЕНОВА ... дала В МНОГО ОТ ИНДОЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ... производни ... с което ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СМИСЪЛ СЕ Е РАЗМИЛ ... но за мен ПЪРВОНАЧАЛНИЯ Е БИЛ - пасти(отговарящо на "пазити" в "славянския" български:))) ... но същата вече в късна античност явно е добила смисъл и на битка-бой ... не случайно в съвременен-"вулгарен" български имаме слово-съчетания "кюта-пата", "патар-дия=скарване/свада)" ПАТИ-ла(нци) ... или афоризми от вида: "Не питай "старило" - а патило.".
- Този кратко-многословен отговор - устройва ли те на първо време ... или да продължа с примерно КАКЪВ Е СМИСЪЛА в НАРИЦАТЕЛНОТО на/за бог Ж/Шива ... звучащо: "Pashu^patinath" ...накратко и приблизително(в превод) Хранещ+ПАЗЕЩ: биещ тези, които ни притесняват - нас неговите деца!
- Думата "ПОТък"(битка – средновековен бг./п.м.) ... е някаква близка форма, на ПАТИ ... според мен - на ОСНОВНОТО ВЪВ ВЪПРОСА ти за "ойро-ПАТ(а/и) ... но относно "сарматите", казват ЧЕ ... ТЕ СА "другата част" от народа в който влизали "меланхлените" ... а меланхлените ги наричат още трако-скити ... още и тавро-скити ... среща се и като "тира-гети"?

- Повече по въпроса за тези приплитащо-припокриващи се етноними ... можеш да прочетеш в коментар(мой) при блогъра прародината - къдете се коментира една средновековна карта?
цитирай
10. shtaparov - Всички Българи са древни- затова ...
26.07.2019 15:34
get написа:
shtaparov написа:

Всички Българи са древни- затова никой не трябва да бъде подценяван,нито оприличаван на разни узи,печенеги и тюрки!


Именно - много истина се крие в написаното от Хоматиян за МИЗИТЕ ... вероятно към които можем да причислим субетносно-етнограската българска група на МИЯЦИТЕ? ... с евентуални релаци към събирателното и по-старо ЕДНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯТА ЗА БЪЛГАРИ - тоест МЪЖЕ=МИЗИ?

С риск да досадя с обстоятелствените си обяснения - ще препечатам малко нескромно - една дискусия между мен и Диян в блога под поста:
"Амазонки и сармати по поречението на Амазонка (Танаис-Дон)" - находящ се на Адрес:
http://didanov/history/2018/02/15/amazonki-i-sarmati-po-porechenieto-na-amazonka-tanais-don.1593769

Цитат:

I-во
DIDANOV НАПИСА:

вижте тук :"Произход и етимология на амазонките" източник

GET – ОТГОВОР:
1. Връзката към ЕТИМОЛОГИЯ НА а-МАЗОН(ос) - не се отваря ... ?
2. Инак в късните схолии и речници писани от гърци - за четящи ги НАИВНИЦИ - етимологията се извежда - от уж ГРЪЦКА ДУМА за ГРЪД ... но инак в ОБСТОЯТЕЛСТВЕНИТЕ ОБЯСНЕНИЯ в различни "глосарии-речници" ГРЪД(та) смислово се заменя с МЪЖ - Защо така Диданов?
3. Соред Воткинс(етимолога) - името Амазонс + смисъла(МУ) идвало - ПРОЧЕТИ САМ?
"folk etymology(!) long derived from "А-" имащо смисъла на "without"(-без) + "mazos", variant of mastos(Гр.) "breast-гръд". Синонимната на масто(гр.) е подобната едно към едно КАТО БЪЛГАРСКАТА ДУМА за този женско орган "тситса"?

СУМА-ОБОБЩЕНИЕ:
Защо съществува ТОВА КОЛЕБАНИЕ-СМИСЛОВО в значението на думата А-МАЗОН.
Защото! Думата е ДВУ-СЪСТАВНА ... с ПРЕФИКСА ЯВЯВАЩ СЕ Й частицата за отрицание "А"(гр.)=Не(бг.) ... И-И-И ... кореновата МОЖ-МУЖ(даваща съвременното в бг. език МЪЖ) - което в древността е звучало с ДИФТОНГ-а - НГ/или/НЖ ... както се е запазило ВСЕ ОЩЕ В ПОЛСКИЯ ЕЗИК за същата смислова(като в българския език дума) ... звучаща МОНЖ - ето ви дифтонга НГ-НЖ, за който обяснявам?

II-ро
Това има ПРЕКИ РЕЛАЦИИ КЪМ ЕТИМОЛОГИЯ ... на уж племенно-наименование МИЗИ, което в различните му форми на изписване е звучало и като:МУЖИ - Мушки ... ет цетера ... казано на прост български МЪЖКИ=МЪЖЕ(човек) ... !

III- то
... от което МОЙ ИЗВОД - основното СМИСЛОВО СЪДЪРЖАНИЕ С КОЕТО Е НАТОВАРЕНА ДУМАТА от ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ... е Без(префикс)+МЪЖЕ(коренова образуваща).

IV-то
Ето ти отговор(а) за ЕТИМОЛОГИЯ НА ДВЕ ПОНЯТИЕ - за които се ТВЪРДИ "ТЕ СА ГРЪЦКИ" - но са чужди ЗАЕМКИ В ТОЗИ ЕЗИК - и имат ПРЕКИ АНАЛОГИИ в съвременен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... Това ако НЕ Е НАЙ-МАЛКО СМУЩАВАЩО - Здраве му кажи :))

V-то
А относно "Тана(ис)" и Дон - не ги търсете в ЦЕНТРАЛНО АЗИАТСКИ, персийски И/или ИНДИЙСКИ ДУМИ ОБРАЗЦИ - А ги търсете в СЪВРЕМЕНЕН ДОРИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - където СА НАЛИЧНИ ТЪНа и ДЪНо?

П.П.

- Именно в тази връзка СВЕТОВНИТЕ СВЕТИЛА В ЕТИМОЛОГИЯТА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ДАДАТ ОТГОВОР: Какъв е смисъла в името на латинския бог на Водата, Океани и Морета ... Звучал в някои изписвания и като Не-По-Тунос ... предаван, като "НЕПРОВОДИМОТО" - Не-П-Тунос :)))!
- Именно в тази връзка НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЦИТИРАТ писаното от Платон още в ПЕТИ ВЕК ВС - че смисъла в името на "гръцкия" бог По-Сейдон ... означавало приблизително като: Този който седи ... с допълнението върху водата :)))!

- Диданов - а ми кажи? Как така СЛЕД КАТО НАС ИЛИ ПОДОБНИ НА НАС ХОРА(говорещи език близък до нашия) Е НЯМАЛО В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ МЕСТА ... ИМАМЕ ДУМИ - които се превеждат НАЙ-ДОБРЕ ПРЕЗ/ЧРЕЗ Българския език?

4. didanov - здравей сирма
DIDANOV НАПИСА:
добра аналогия - ДЪНО И ТИНЯ,свързана с български думи...може би в дълбоката древност реката е наричана просто "Голямата (обилна) вода (река)". НО в разглеждания период е интересно, че носи имена на определени личности - амазонки (общо название) и син на амазонка (по-късен Бог?). Поздрави

5. didanov - здравей Блогови КАНТ (гет) :)
DIDANOV НАПИСА:
наистина амазонки може да е двойно съставна...
това с НЕ-П-ТУНОС е интересно, както и другото име ПОСЕЙ-ДОН има директна връзка с водата.
Колкото до мушките според Йонкин те се наричали МАЗИ-У или велики.
Според мен има косвена връзка между мизи и амазонки и вероятно това е прародителя им Кар.
Поздрави

6. get - наистина амазонки може да е двойно ...

DIDANOV НАПИСА:
наистина амазонки може да е двойно съставна...
това с НЕ-П-ТУНОС е интересно, както и другото име ПОСЕЙ-ДОН има директна връзка с водата.
Колкото до мушките според Йонкин те се наричали МАЗИ-У или велики.
Според мен...

GET – ОТГОВОР:

1. Виж във Вкишонърито https://en/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/mon-
А. От протокореновата "mon-" в Индо-европейския език(прото) - се твърди ЧЕ Е ПРОИЗЛЯЗЛА и "славянската" -МОНЖ?
Б. Същата я имаме в по-старите балтийски езици и се е ... сам прочети(?):
(< *MON-g-yo-s). For the suffix, compare Old Lithuanian "жmuo" : modern Lithuanian жmogus.
В. Напълно возможно е чрез палатализация и последващо отпадане да се е стигнала ... до формите: "мога", "могъщ" ... "можещ" ... към тези си разсъждения ДАВАМ ЦИТАТ - от руското Викшиънъри за тяхната дума, ЗАЕМКА ОТ НАШАТА "църковно-славянска" (?) МОЧЬ ... за която прочети: Какво обясняват?
"Происходит от праслав. *mogti, от кот. в числе прочего произошли: др.-русск. могу, мочи, ст.-слав. "могон"(с голям юс - изписвана и звучаща, четяща се, като "он"), "мошти"!
- Разликата в ПЪРВОНАЧАЛНА ФОРМА(и) "моНГ~моНЖ" ... от там там производни: МЪЖ и МОЩ - разлика почти никаква? Отделно - същата е много близка и кореспондерища с прото-германската(синонимна) *maganа (“to be able, ability, power, might, main”). А в края на краищата ... не казваме ли на детето - когато се колебая дали е способно да свърши нещо: "Ти си МЪЖ" - тоест: Ти си МОЖЕщ?

- Така, че ЕДВА ЛИ НАИМЕНОВАНОИЕТО "АМАЗОНКИ" идва от липсата им(отстранянаването при тях) на едната от гърдите=mastos(Гр.) - за да стреляли по-лесно с лък - Както ни убеждават "мъдрите" елини в глосариите си :)) По-скоро ИДВА ОТ това че са живеели "БЕЗ-МОНЖ"(ове) ... вероятно поради изповядване на женски култ към Диана-Девата!?

- А по отношение Не-По-Тунос ... имаме гръцката ПОТАМОС(използвана да кажат: РЕКА) - което дословно превеждат: rush^спускам + вода(допълнение, обстоятелствено) - КОЕТО ОТГОВАРЯ ЕДНО към ЕДНО на българското ПО-ТЪН-а - А ПОТАМОС се среща още, И В ТАКАВА ФОРМА/употреба ПОТЪВА/Потъна!!?

По отношение на последното ПОТЪ(В/Н)А - в Суда(или Свидас) лексикона от 10-ти век, имаме препратка към тълкуване за УРВА(гр.) дадено от Стефан Византийски(от 5-ти в.) където е дадено неговото тълкуване на УРВА ... като според Ст. Византийски думата е звучала в "гръцки" език като ... Забележи(?) "връос потамос" - насреща имаме тълкуване(превод на английски): СПУСКАЩА СЕ (стръмно) СКАЛА?

- Та блоговият "Кант" в мое лице правейки "Критика на "чистия ИСТОРИЧЕСКИ" разум" - Ще да попита? ... що дирят в "класическия(уж) гръцки" от 5-ти век ... ДУМИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ в гръцкия - като ВРЪХ(предавано, като ВРЪО) ... плюс втората определяща, частица-дума "потамос" в смисъл: "спускащ(се)" или още дословно българското "потъващ"?
- Към това ще направя ЗАБАЛЕЖКАТА - че ако отворим ОРТОДОКСАЛНО-АКАДЕМИЧНАТА ИСТОРИЯ НА нас БЪЛГАРИТЕ - Същите все още НИ НЯМА тук на БАЛКАНИ! ... или ако ни е имало, СМЕ ОЩЕ ПОД вида НА ... "славянски"(роднини на руснаците - жвеещи в Припятските блата :))) още и КАТО "пра-българи" - чети/разбирай "тюрки"?

- На това ВСЕ ОЩЕ ОТГОВОР НЕ МОГА ДА СИ ДАМ(или се въздържам да дам !) ... Защото ако СИ ДАМ АДЕКВАТЕН ТАКЪВ - то ще трябва ДА РЕВИЗИРАМ - доста голяма част от науката "История на България" и нас българите "славяно-тюрки"?

- Поздрав ... и ето ти ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ - Откъде(КАКЪВ), народ и език са дошли наименованията на античните богове на водата Не(п)Тун ... и по-сед-налия(върху водата//ДЪНОТО) "гръцки" бог "По-Сей-Дон"!

- А амазонките ... са си точно "ГРЪЦКОТО педаване" на ЧУЖДИЦАТА В ТЕХНИЯ ЕЗИК ... За ? ... НЕ-(о)-МЪЖЕНите жени-воини, каквато е била богинята техен патрон Диана-Девата ... явяваща се един от ипостазите на Богинята майка ... с гръцкото име "Хера" а по-старо звучение-произнасеня "Кора"!

7. get - - Драги приятелю - не желаех да те ...

- Драги приятелю - не желаех да те затруднявам, поставяйки ти логическото предизвикателство - каква е етимологията в името на "не-мъжните", тоест казано по "старогръцки" "а-мазонес".

- Но, ако съществува СЪМНЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ ТВЪРДЯНОТО ОТ МЕН, че в името на тези жени-войни и жрици на девствената форма на Богинята майка - известна още и като Диана ... се е ВКАРВАЛ ПЪРВОНАЧАЛЕН СМИСЪЛ
А. Не-Мъжни ... вместо по-новото и некоректно ...
Б. "старо-гръцко" ... със значение "без-гърди" - Можеш сам с ОЧИТЕ СИ ДА СЕ УБЕДИШ В ПРАВОТАТА НА ТВЪРДЯНОТО ОТ МЕН ... След като потърсиш и намериш в АНТИЧНОТО ИЗКУСТВО - поне ЕДНО ИЗОБРАЖЕНИЕ ... на ЕДНО-ГЪРДА ЖЕНА-ВОИН ... тоест А-МАЗОНКА?
- Ако НАМЕРИШ ЕДНО ТАКОВА ... то ще бъде след КАТО СИ НАМЕРИЛ СТО ДРУГИ - ИЗОБРАЗЯВАЩИ ДВУ-ГЪРДИ ... амазонки!

- Успех в търсенето ... в подкрепа или опровергаване ТЕЗАТА (ми) - че ЗАЕМКАТА(чуждицата) В ГРЪЧКИЯ ЕЗИК е с ПЪРВОНАЧАЛЕН СМИСЪЛ - "Не-Омъжен(а)" ... а не както ЛЪЖАТ НАИВНИТЕ СИ ЧИТАТЕЛИ - "античните" гърци, „е означавало: "без-гърда" :!
- Още веднъж пожелавам успех в диренето по метода ОКО ДА ВИДИ и РЪКА ДА ПИПНЕ :)))!

П.П.
Ето ти на първо време ИЗОБРАЖЕНИЕ НА БИТКАТА МЕЖДУ "ЕЛИНИ" и "АМАЗОНКИ" от фронтона на Партенона ... и-и-и други места ... някъде от времена - къде 6-ти век пр.н.е.?

- Следва Адреса-линка, с древни картинки и скулптури на/за амазонки:
http://www/history/fame-amazon-e

- С допълнението, че след дълго и детайлно проучване - не открих нито една с липсваща "лява" ... "мастос-гръд" ... или още както му казват по гръцки "тситса" :)))

- Апропо "тситса" и името на богинята-майка "тети(да)" са ОТ ЕДНО СЕМАНТИЧНО ГНЕЗДО - Знаеш ли?

8. didanov - здравей гети

много добре си се аргументирал че гръцката етимология на амазонките е траснформирана тракийска, може би на съвременен български език азмонките биха звучали като "мъжкарани"..на мен ще е по-интересно да направиш анализ на сарматскотоо "ойропата" дали няма някаква връзка с българския. поздрави

9. get - @ 8. didanov - Първо "траки" - сакън//недей ... кажи(наречи) ги "палео-балканци" КОЕТО ОЗНАЧАВА ОБРАТНОТО НА ГЪРЦИ!

- А това са МОИ ХИПОТЕЗИ предадени в диалогично-(сократова) форма в блога на "andorey" - Под поста му: "Глосата аргилос - мишка" ... мисля ше ти е занимателно и поучително да прочетеш?

I-во
Професора от корнуълският у-т Мартин Бернал пише: "Към 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени.". В потвърждение виж стр. 710 и следващи, в книгата „Черната Атина” … където професора твърди в раздела: „Greek Words and Names with Proposed Afroasiatic Etymologies…” … от където й е прежде казаното?
Освен професора, че същите са ЧУЖДИ и НЕРОДСТВЕНИ на местно население пише не само професора от съвремеността а и един Херодот, Страбон, Еврипид ... в античност - Но специалистите си "затварят очите" за да не им се развали рахата, при така добре" подредената "научна-истина".

От цитираното - възникват ПОНЕ ДВА ВЪПРОСА ?
1.
ИМАМЕ ОБЩНОСТ - ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ - когато сме говорили ЕДИН ЕЗИК - КОГА?
2.
Или тези особености в ГРЪЦКИЯ ЕЗИК - настъпват в ПО-КЪСНО ВРЕМЕ ... примерно от ЕПОХАТА ИЗВЕСТНА НИ КАТО "ЕЛИНИЗЪМ"?

- За мен втората хипотеза Е ПО-БЛИЗКА ДО РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ С езика известен ни като "ГРЪЦКИ"? - твоето мнение КАКВО Е ?

II-ро
ПО-СТАРАТА(!) от "древно"-гръцката ДУМА ЗА МИШКА-АРГИЛОС ... ОТНОВО ПОВТАРЯМ >>>ПО СТАРАТА, КАТО ДОКУМЕНТИРАНЕ<<< дума за МИШКА в гръцкия не е АРГИЛОС а е звучала, нещо подобно на МУШ(или)МЮШ/С - Подобно, КАТО СЪВРЕМЕННО и СРЕДНОВЕКОВНО БЪЛГАРСКО ЗВУЧЕНЕ!
Ако бе само това, щях да кажа/ СЛУЧАЙНО СЪВПАДЕНИЕ - Но?

1)Звученето на същата дума за "мишка"(бг.) с малка промяна в гласните - е ПОДОБНА И В англо-саксонските езици - "маус"?

2) Подобие С НАШАТА "МИШКА ... МИШ" имаме и при МЪРТВИЯ ВЕЧЕ ЛАТИНСКИ - там звучала, нещо подобно на "му(ъ)с" ... в генетив(род. п., трето скл.) звучащо: "Мурис" - това как ще си(ми) обясните? ... Всъщност прочети си го сам ... ?

III-то
- За мъже-биячките ... при сармати "ойро+пата" - имаме много малко изворов(писмен) материал ... първата е близка форма до ЕР/АР, т.е. МЪЖ!

10. get - @ 9. get - @ 8. didanov - Продължение ... на ... ?

III-то
- За мъже-биячките ... при сармати "ойро+пата" - имаме много малко изворов(писмен) материал ... първата е близка форма до ЕР/АР, т.е. МЪЖ!
? ... ?
1.
- По отношение на ЕР-ра ... това е най-старата на/за предаване "мъжкото начало" ЕР-екцията//ЕРОС(а) ... първоначалната форма на (уж) гръцкото МЪЖ е звучало "AN+ER" ... с течение на времето е стигнала до звучение произношение "АНД+РО".
- Вероятно от ТАЗИ НАЙ-СТАРА ФОРМА при употреба частицата за МЪЖ=ЕР останала и в българския език - като словообразуваща частица ЕР+частицата(за раждане//порождение//приплод=жЪна/жЕтва/жЕна ... НА АНГЛИЙСКИ превеждащо се "Of+spring"(приплод-> или още -> при-рождение) ... стана много обстоятелствено ... та спирам за да не объркам(читателя си) - КАТО ПРАВЯ ИЗВОД=ОБОБЩЕНИЕ: В думата ни ЗА МЛАДЕЖ ... КОЙТО Е СТАНАЛ "МЪЖ за ЖЕНЕНЕ" И ЗВУЧАЩА "Ер-Ген" ... се явява ПРИМЕР ПОТВЪРЖЕДЕНИЕ за тези две протокоренови и словообразуващи частици "ЕР(=мъж) + Ген/Жен(ставам, пораждам) ... от тук и "сарматското" ОЙРО=Мъж.

2.
По отнешение на ПАТА//Пати(?) ... на първо ВРЕМЕ ЩЕ КАЖА - това Е МНОГО СТАРА КОРЕНОВА ... дала В МНОГО ОТ ИНДОЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ... производни ... с което ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СМИСЪЛ СЕ Е РАЗМИЛ ... но за мен ПЪРВОНАЧАЛНИЯ Е БИЛ - пасти(отговарящо на "пазити" в "славянския" български:))) ... но същата вече в късна античност явно е добила смисъл и на битка-бой ... не случайно в съвременен-"вулгарен" български имаме слово-съчетания "кюта-пата", "патар-дия=скарване/свада)" ПАТИ-ла(нци) ... или афоризми от вида: "Не питай "старило" - а патило.".
- Този кратко-многословен отговор - устройва ли те на първо време ... или да продължа с примерно КАКЪВ Е СМИСЪЛА в НАРИЦАТЕЛНОТО на/за бог Ж/Шива ... звучащо: "Pashu^patinath" ...накратко и приблизително(в превод) Хранещ+ПАЗЕЩ: биещ тези, които ни притесняват - нас неговите деца!
- Думата "ПОТък"(битка – средновековен бг./п.м.) ... е някаква близка форма, на ПАТИ ... според мен - на ОСНОВНОТО ВЪВ ВЪПРОСА ти за "ойро-ПАТ(а/и) ... но относно "сарматите", казват ЧЕ ... ТЕ СА "другата част" от народа в който влизали "меланхлените" ... а меланхлените ги наричат още трако-скити ... още и тавро-скити ... среща се и като "тира-гети"?

- Повече по въпроса за тези приплитащо-припокриващи се етноними ... можеш да прочетеш в коментар(мой) при блогъра прародината - къдете се коментира една средновековна карта?

Много интересни неща сте разисквали и бих могъл да добавя още много,но за да не ставам досаден ще кажа само това,че за мен АМАЗОНКИ (както съм писал и другаде) значи А-МЪЖАНКИ (Неомъженки, Неомъжени) а ОЙРО-ПАТА е ЯРО-БУТА (Мъжебутачки, Преборващи мъжете) или "Жени,от които мъжете си ПАТЯТ".
цитирай
11. get - До 10. shtaparov - Уважаеми Антеле, позволих си препечатването по две причини? Да потвърдя, казаното от теб: Всички Българи са древни- затова ...
29.07.2019 11:44
shtaparov написа:
Много интересни неща сте разисквали и бих могъл да добавя още много,но за да не ставам досаден ще кажа само това,че за мен АМАЗОНКИ (както съм писал и другаде) значи А-МЪЖАНКИ (Неомъженки, Неомъжени)


... и второ:
Не да се изтъквам: Вижте ме колко съм ерудиран - а по повод?

Предполагаем СМИСЪЛ, В ИМЕТО НА МИЯЦИТЕ?
Косвено препотвърждаващ се - на база писаното В ДИСКУСИЯТА НИ С Диданов, за НЕ-МЪЖЕНИТЕ ... тоест за "гръцките", А-мазонки :)) ?
цитирай
12. shtaparov - Много интересни неща сте ...
29.07.2019 18:46
get написа:
shtaparov написа:
Много интересни неща сте разисквали и бих могъл да добавя още много,но за да не ставам досаден ще кажа само това,че за мен АМАЗОНКИ (както съм писал и другаде) значи А-МЪЖАНКИ (Неомъженки, Неомъжени)


... и второ:
Не да се изтъквам: Вижте ме колко съм ерудиран - а по повод?

Предполагаем СМИСЪЛ, В ИМЕТО НА МИЯЦИТЕ?
Косвено препотвърждаващ се - на база писаното В ДИСКУСИЯТА НИ С Диданов, за НЕ-МЪЖЕНИТЕ ... тоест за "гръцките", А-мазонки :)) ?

На едно мнение сме,радвам се!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817594
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи