Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2019 19:28 - Коя е Урсула фон дер Лайен?
Автор: anthroposophie Категория: Политика   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 17.07.2019 19:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Досега никой у нас не се интересуваше от безличната фон дер Лайен, известна на хората в България основно с това, че има много деца. Струва си обаче да хвърлим един поглед на биографията й, за да знаем какво иде насреща ни откъм Брюксел.


Фон дер Лайен е родена на 8. октомври 1958 в Иксел, окръг Брюксел, в 
семейството на еврократ, радетел на европейската свръхдържава. Възпитаната в Белгия Урсула или Уши е дъщеря на Ернст Албрехт, който през 50те и 60те години беше генерален директор на Европейската комисия, а след това министър-председател на Долна Саксония. Омъжена е за Хайко фон дер Лайен - предприемач и професор по медицина, издънка на благородническо семейство от Крефелд. Американската й прабаба пък е потомка на плантатора Джеймс Ладсън и Урсула известно време живее под псевдонима Роуз Ладсън.

Университетските й години се характеризират с липса на постоянство и изявени научни интереси - първо учи една година археология (1976), после икономика в Гьотинген и Лондон, след това медицина в Хановер. След посещението на различни университети Урсула изкласява през 1987г., а през 1991 даже защитава докторат. Обвиняват я, че работата й съдържа множество изплагиатствани откъси, които заемат 43 страници от цялата дисертация (срв.  https://vroniplag.wikia.org/de/wiki/Ugv). Но за разлика от други немски политици, обвинени в плагиатство при написването на дисертациите си, за фон дер Лайен няма никакви последици - тя нито подаде оставка, нито пък беше обезпокоявана от пресата.

След раждането на близнаци през 1994 Урсула прекъсва лекарската си специализация, а между 1992 и 1996 придружава съпруга си, който работи в Станфорд. След престоя в Америка тя завършва магистратура по обществено здраве в Хановер.

В Християндемократическата партия влиза през 1990 г. През 2004 изненадващо става член на ръководството на партията, с което започва политическата й кариера. От ноември 2010 г. фон дер Лайен е заместник-председател на партията си, като всеки път е избирана с най-нисък процент от гласовете в сравнение с всички заместници. Винаги е била компромисната кандидатура, която бива избирана просто за да се приключи с дългата и уморителна процедура и разногласието между политическите играчи. Както впрочем стана и снощи, когато фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия само с 9 гласа разлика. 

Като социална министърка в парламента на Долна Саксония фон дер Лайен предизвика скандал, отменяйки финансовата помощ за слепи граждани.

Като министърка на отбраната фон дер Лайен направи Бундесвера за посмешище. Заради нея немската армия похарчи много пари в поредица от безполезни проекти, като например покупката на нови автомати, които при топло време не могат да стрелят напред. Анекдотът за немския войник, който по липса на оръжие по време на учение на НАТО взел метла и я боядисал в черно, не е виц, а тъжната действителност. 

Избирането на Урсула фон дер Лайен на шефското място в Брюксел обаче е добра новина за всички привърженици на Брексита, защото тя презира Англия със същата енергия, с която Найджъл Фараж воюва срещу ЕС. След референдума за Брексит фон дер Лайен обвини британците, че “парализират” и “постоянно блокират” усилията на еврократите да построят “Обединените Европейски щати”. Тук беше подкрепена от неуспелия кандидат за поста Шарл Мишел, за който Брексит “дава възможност да се разширят пълномощията и властта на ЕС, най-красивата мечта на ХХI век”.

Като потомствен (неспособен) апаратчик фон дер Лайен вече изръмжа в посока на евентуални кандидати да последват Великобритания, напускайки ЕС: “Който обаче иска да отслаби, разцепи Европа или да отнеме нейните ценности, ще намери в мое лице ожесточен противник. Аз съм била европейка, още преди да разбера, че съм германка и долносаксонка. И затова за мен има само едно - да обединя и укрепя Европа”. 

Това беше посрещнато от Найджъл Фараж с думите “Thank God, we are leaving!“ (“Слава Богу, че напускаме!”), на когото вероятно останалите евроскептици биха завидели. Но все пак има нещо, което отлага ЕСССР във времето - Херман ван Ромпой изрично заяви, че общата европейска армия няма да бъде възможна, докато не се отстрани “британската спирачка” на изграждането на общата европейска отбрана. Затова ЕС няма да стане “световна сила”, преди да се реализира Брексит. 

Фон дер Лайен е известна и с това, че се противопостави на собствената си партия, като подкрепи правото на осиновяване за еднополови родители. Единствените доволни в Германия от избора на фон дер Лайен на ключовата позиция в Брюксел, изглежда са ЛГБТИ. Те се ползват от симпатиите й още от много години. Фон дер Лайен вече подкрепи множество теми, важни за правата на ЛГБТИ, докато партията й беше против тях, като например споменатото право на еднополовите двойки да осиновяват деца. През 2013 г. многодетната майка и недоспециализирала докторка компетентно заяви: “Аз не познавам студия, която да казва, че децата, растящи в еднополови партньорства, имат по-различен опит от децата в разнополовите семейства.” 

Прес 2017 г. в качеството си на министърка на отбраната новата еврошефка заяви на един семинар на Бундесвера: “Ние искаме тези хора сред нас (тоест в армията) с всичките им нюанси” (https://www.queer.de/detail.php?article_id=33987). За застъпничеството си за хомо- и транссексуалните войници фон дер Лайен беше дори наградена с т.нар. “хомо-орден” - отличие, присъждано от ЛГБТИ-обществото.

Парадоксалното е, че номинирането на активистката на ЛГБТИ-движението фон дер Лайен беше подкрепено не от евродепутатите на Социалдемократическата или Зелената партия на Германия, а от консервативните правителства на Източна Европа, като например това на Полша. Това накара немския журналист Петер Грим да каже, че Урсула фон дер Лайен “е успокоила страните, които някога са били окупирани от Вермахта, като е лишила немската армия от боеспособност”. 

48 часа преди избора на фон дер Лайен генералният секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимяк разговаря с поляка Ярослав Качински, без който в полската партия Право и справедливост (ПиС) не се вземат никакви решения. След това евродепутатите на ПиС гласуваха за фон дер Лайен. Без тях, а вероятно и без гласовете на унгарската ФИДЕС на Виктор Орбан, германката нямаше да спечели. Според кулоарните слухове Ангела Меркел се е обадила на лидерите на ПиС, за да подсигури гласовете им срещу евентуална немска подкрепа за запазването на европейските фондове за бедните полски региони. 

По всяка вероятност Урсула фон дер Лайен ще стъпи в длъжност на 1. ноември 2019 г. Въпреки ентусиазма на медиите, хвалещи успеха на Германия при избора на председател на ЕК, независимите немски наблюдатели смятат за победител на изборите Емануел Макрон, който наложи Кристин Лагард за президентка на ЕЦБ. Цената на избора на фон дер Лайен - една политичка, която никой не иска - за председател на ЕК - ще плати, разбира се, Германия.

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 835291
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6194
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930