Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 10:49 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 374 Чужди паметници
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 2405 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2019 21:47


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 374
Чужди паметници, градски паметници


 image
                                                                                               Джакомети

Паметници, паметници – под път и над път, и все на чужди!
Ами, на кого - като си нямаме, ни достойни, ни заслужили към род и Родина?
И паметници не се сещаме да направим - на малкото признати!
Защо?
Не знаем, защо!?

Обяснявам си факта, че всички ние сме горди, живи и самовлюбени движещи се паметници на тази земя, и е напълно излишно, а е и разход, и хвърлени пари на вятъра – да се правят паметници, на отдавна изчезнали от белия свят непознати, от минало време.
Може, обаче. Няма забрана за това, но само, ако спечелим или се прославим, заедно с тях и ние!
Да ни послужат за пример? Благодаря, не!
За поука? Че, кой е тоя, който ще ми дава акъл, какво да правя и как да си живея живота? Не се е родил, още!

Предполагам,  всички сте разбрали  -  Южният парк ще бъде преименуван в парк „Роналд Рейгън“. Подготовка за това знаменателно дело е открития, тези дни, бюст-паметник на президента на северноамериканската държава в периода 1981 - 89-та година.
Нищо лошо, както се казва – на няколко стотин метра е и посолството на страната. През гората и бранището, в което се е превърнал парка.

Само, не знам - дали, авторите и общинските власти знаят, че в този парк, бюстовете на именити държавници и творци, един по един, изчезват? Останали са, само гранитните им постаменти. Трябва да се изчака с прекръстването, за да не остане и този без горната си, бронзовата част, а преименуването на парка - да се окаже фалшиво.

Няма да коментирам творчеството на скулптора и архитекта, нито решението и ситуирането на паметника. Но, все пак, защо главата гледа, само към идващите и е обърнала гръб на излизащите от парка?
В пространството скулптурата, не може да има гръб!
За да се поправи недостатъчната професионална грамотност на авторите и властта ще предложа бюста, само бюста, да се преработи като се направи кинетичен - главата да се върти и  обръща, ту към едните, ту към другите, а това ще повиши, и качествата, и сигурността на паметника. Ще стряска мургавите апаши, ако и очите му светят – ще стане велик като самия Р.Р!

А като става дума, за подарения на свищовлии богатир, предлагам – да му се подрежат краката, докато творбата влезе в хармонията с хората, с града, с нуждата от него и заслугата му! Вместо в парка, паметникът, може да се ситуира и потопи до кръста в коритото на реката, за да се озапти, и ищаха му. Гражданите, обаче, могат, ако им стиска, да го сравнят и с Алеко!
Ще кажете, че на харизан кон - зъбите се не гледат, а аз ще ви попитам, защо, все на нас, ни харизват, защо, все спънати коне ни подаряват, данайците? Ама, стига вече!Сигурно, причините са много, си говоря, но важната, като че ли е, че сме робски глупави и адски красиви  -  нали, глупостта краси човека, без значение, каква е, нито, колко е, защото си е наша!

И, за да сме подготвени за деня, когато ще се сетим, все някога - да издигнем, някому паметник, в прослава и признателност към български герой, предлагам, овреме да се ориентираме към древните примери за почит – да градим могили! Да си припомним, да хвърляме и трупаме, камъни и дърве, да хвърляме пръст, да градим могили до забрава, където ни падне, високи, дори, много високи, които да ползваме, за каквото ни падне! Тях, никой не ще оскверни! Поне, в наши дни.
Могили - в града, и в парка!

Паметници от чужди - за България, за София, подаръци от чужди - за Свищов, Бургас или Пловдив, за Варна или Каварна, за Балчик и Добрич, и къде ли не!
Но, ние, българските граждани, сме неблагодарни!
Само гражданите, защото няма село с подарен паметник, в знак на любовта на чуждите, към нас. 

А, обичаме ли други, освен - себе си?
Кой ще си признае, кой ще каже?
Защо, данайците не си вземат даровете обратно –  безсмислено ще се заносят, ще ги откраднат или оплюят!

Паметниците са за свободните и благодарните, а не за роби!
мп           

 

 



Тагове:   градски,   чужди,   паметници,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380712
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031