Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 14:02 - Актуално по притчата за талантите
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 „На един даде пет таланта, на друг два, на трети един, на всеки - според способността му; и тръгна. Веднага той, който получи петте таланта, отиде и търгува с тях и спечели още пет таланта. Също и тоя, който получи двата, спечели още два. А тоя, който получи единия, отиде и разкопа в земята, и скри парите на господаря си.”
Евангелие от Матея (25:15-18)
Знаете как завършва притчата, нали? Връща се господарят и награждава щедро първия си слуга. Поощрява и втория, а с голяма строгост се отнася към третия.
Защо ли? Защото талантът е само началото. Независимо дали става дума за парична единица, както е в евангелската притча, или е в смисъла, в който употребяваме думата талант днес.
Библейската притча е кратка форма, предава всичко в най-синтезиран вид, за да „чуят тези, които имат уши, а не чуват, и за да видят тези, които имат очи, а не виждат”. Отнася се и за притчата за талантите, но ако разпуснем въображение и си представим подробностите от сюжета й, допуснем различни и много възможни варианти в развитието на фабулата й, можем да я възприемем и по-добре. Не само да я разберем, а и да я съпреживеем. Да я почувстваме като героите й, каквито в действителност сме.
Примерно: след като е заровил своя талант, получилият най-малко от господаря, много е вероятно да се е излегнал на сянка, под Дървото на живота, под Дървото с Плода на познанието, под това, на което се е обесил Йуда Искариотски или под черешата, от която някой ден някой недоволен селянин ще си направи черешово топче и ще го насочи към някоя наша отговорна институция. Няма значение кое е дървото, важна е сянката - да е такава, че унесът под нея да е сладък, защото колкото по-дълъг е, толкова е по-добре за героя, след като се е лишил от всякаква цел и занимание в живота. Независимо колко е щедър към него Морфей, все пак ще дойде моментът, в който няма да може повече да дреме. Ще се зачеше по корема, ще започне да удря с юмрук по земята и най-вероятно ще го нарани в камъчетата. Тогава цял свят ще му стане виновен и най-вече виновни ще са му колегите – герои от притчата. Защо ли? Защото се мазнят на строгия господар. Защото си хвърлят живота на вятъра. Защото поддържат статуквото и са маниаци. И така нататък, и така нататък. После сигурно ще догони първия слуга, отначало ще започне да се държи приятелски, да го убеждава да не се излага, да не рискува живота си по друми и тържища, защото е пълно с разбойници. Ще започне да му говори, че „с истинските таланти” не се постъпва така и ако талантите са истински, те сами ще се размножат под земята, а само тези, които имат фалшиви таланти са толкова алчни, че искат да ги умножат, но задника си да одере човек, щом няма истински талант, то няма как да го размножи. Много е възможно да каже: „щом имаш цели пет таланта, то тогава те нямат стойност, не количеството е важно, а качеството. Моят е един-единствен, но ще видиш колко високо ще го оцени Господаря.”
Оттук – нататък...! Може да удари с цепеница колегата си по главата. Може само да го следва и да му дюдюка нощем, за да не го оставя да спи. Може да събере разбойническа шайка да го погуби. Може да го изпревари и да стигне преди него на тържището, за да разправя на хората, че ще дойде един с фалшиви таланти. При всички случаи ще си има вече цел в живота и ще разкара скуката. Целта му ще е не сам да забогатее, а да попречи на другия да го направи. Защото не се постъпвало така, както постъпва другият. Възможно е също да се откаже от него, да стовари всичко това върху втория. Изобщо може да им причини много, много неприятности.
Познато ни и от българската политика, интернет – пространство, изкуство.
Много е възможно този герой да направи тъй, че другите двама да се провалят. И като дойде строгият господар, да ги накаже също тъй, както ще накаже и него.
Едно обаче няма да се промени. Другите могат да обеднеят, но той няма да забогатее.
Другите могат да бъдат наказани. Той няма да бъде награден.
Талантът е само началото. Не работиш ли с него и по него, заровиш ли го, нямаш шансове. Другото са просто празни приказки.
2013-05-27



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8404888
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031