Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2018 21:47 - Българските имена-значение и произход
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 16108 Коментари: 33 Гласове:
57

Последна промяна: 07.03.2018 06:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      В България се използват много имена, никой не може да каже точно колко са. Има няколко варианта на изписване на някои от тях, други тепърва навлизат по различни причини. За да напиша и обсъдим по-популярните имена е по-добре да ги класифицирам по групи:
           1. Стари български имена, останали от много отдавна, които все още се употребяват, макар и по-рядко:
 - имена на владетели и боляри от предхристиянския период: Кубрат, Аспарух, Тервел, Боян, Крум, Пресиян, Преслав, Боян и други. Те идват от имената на нашите князе и са се разпространили, но през последните години по-рядко се използват. Забелязва се, че при силни владетели, оставили тряйна следа в нашата история името се използва по-често. Затова липсват имена, като Кормисош, Котраг, Севар, че и Омуртаг.  Името Боян някои го извеждат от дълбока древност, но мисля, че в българския език навлиза покрай Боян Енравота( Блогът на barin :: Св. Енравота-Боян, княз български) или Боян Мага( Блогът на barin :: Боян Магьосника )Останалите са предимно от личности от рода Дуло( Блогът на barin :: родът Дуло), стабилизирали и издигнали във всяко отношение България.  
- други имена, които ги няма в други езици, като Боряна, Гергана, Албена, Яна,Румяна, Миглена. Тук ще поясня, че Миглена идва от мигла, но се среща във вариант Меглена, което не мога да обясня откъде се появи( Меглена Кунева, Меглена Плугчиева). В руския език има Албина, но то е различно по произход от Албена. Инето Десислава се споменава покрай българският севастократор Калоян( евентуално цар Коломан II), която е негова съпруга.   
- имена, останали от християнския период и разпространили се по различни причини: 
Борис- идва от княз Борис I, означава Барс- бозайник от семейство котки, разпространен из Средна Азия; Симеон- силен наш владетел, на който е добавено с основание прилагателното Велики. Има и други подобни имена, като Асен- на Асеневата династия,  Името Калоян означава Хубавия Иван и е прякор на Йоаница, възцарил се и останал в историята ни като Калоян. Някои го определят като най-успешния ни владетел и имат основателни причини за това. Името се е разпространило, а имената на слаби и безлични владетели, като Смилец са забравени и не се използват. При определяне на името има значение от каква личност е взето. Които се занимават с астрология знаят това. 
- имена, навлязли покрай славяните в употреба: 
Разделят се на две групи, в зависим ост от коя група славяни навлизат в българския език. Едните завършват на -мир, каро Красимир, Добромир, Станимир, Владимир, Радомир, Бранимир и други. Другите завършват на -слав, като Светослав, Радослав, Владислав, Мирослав, Венцислав, Борислав и други . За имената има и вариант за жени, където се използват. 
2. Имена, които идват от Библията, светци и мъченици. Те са навлязли не само в България, а по целия християнски свят в Европа. Някои са характерни повече за определени държави, като имета Сава. То е на св. Сава, покровител на Сърбия, както св. Иван Рилски е за България. Аз мисля, че имената Сава, Славчо, Слави идват в България от друго място- единият от седмочислениците е Сава. Имената на създателите на българската азбука и седмочислениците ги има, но по-рядко се срещат: Кирил, Методий, Климент, Наум. Горазд и Ангеларий няма, може би защото по-малко са живели в България и заслугите им са по-малко.
- имената Атанас, Антон, Иван( Йоан), Димитър, Георги(Жоро), Константин( Костадин), Петър, Павел, Елена( Елка, Елисавета), Екатерина( Катя, Катерина), Николай, Никола, Кольо,  Нина ги има на много места в различни варианти на произношение. Към тях мога да допълноще Ангел( по-рядко- Архангел), Производни на Иван са Ивайло. Иво, Ивелина, Ивелин и умалителното Ваня. Името Ян с някои езици съответства на Иван, но тук Янко, Яна, Янчо се свързва е Енчо и Еньовден. Васил, Михаил, Стефан, Тодор, които ги има и се срещат сравнително често. Петър означава камък и в българския език съответства на Камен. Тодорка напоследък не се среща. Според традициите и практиката в България децата се кръщават на бабите и дядовците. По този начин почти изчезнаха някои имена, като се трансформираха в други. Например Тодорка стана Теодора, Теодор, Рада- най-разпространеното име за жени от преди век сега се обновява в Радостина, Радина. 
3. Името Мария го има в почти всички езици по света. Единодушно се свързва с Дева Мария- св. Богородица, която се чества на 15-ти август. Производно на Мария е Мариана, Мери. Името Марина е различно и се чества на друга дата. При добро желание всеки може да си намери светец с близко до неговото по звучене име и да си нарочи имен ден. За именните дни и светците в България и при християните- католици и православни няма да пиша подробно. Информация има в ежегодно издаваните християнски календари. Информция има и в блога:   
Блогът на barin :: Покръстване на българите
Блогът на barin :: Българските светии
Блогът на barin :: Българският календар за 2018 г.
 и в още няколко теми. 
 4. Имена, идващи от еврейския език, свързани с библията: 
Те се срещат по-рядко, но ги има: Давид, Самуил, Вениамин, Йеремия, Йосиф. Те имат аналози в други езици, като Джереми, Джоузеф, Самуел, Бенджамин и други. Впрочем и останалите имена имат чужди аналози, като Михаел, Майкъл, Джон, Жан, Джордж, Стивън и други. Покрай смесените бракове и навлизането на чужденци някои вече се използват. Причина за чуждите имена има. В другите страни също забелязвам нехарактерни имена да има, предимно в спорта, защото повече се интересувам.
 5. Имена на цветя:
Има ги много в България и затова на Цветница, една седмица преди Великден много хора имат имен ден: Цветан, Цветелина, Камелия, Лилия, Иглика, Жасмина, Невена, Маргарита, Виолета, Теменужка, Ралица, Кремена и други. Имената на цветяса предимно за жени. Името Виолина не бива да се смесва с близкото по зввучене Виолета. То е на музикалния инструмент, а Виолета съответства на Теменужка. 
6. Имена на световни личности и останали от историята: 
Александър идва от Александър Македонски(                  Блогът на barin :: Завоеванията на Александър Велики)- един от най-забележителните и способни пълководци в света. Може да се изведе и от Александър Невски, канонизиран за православен светец, владетел на Русия. Дарина идва от Дарий I, който се свързва с надписа на Бехистунската скала( Блогът на barin :: Надписът на Бехистунската скала). Има и св. Дария, която се празнува на 19-ти март.  Лидия няма нищо общо с цветята и Лилия. Идва от Лидийската държава, съществувала до преди  25 века. Останала ни известна с несметните богатства на цар Крез( изразът"Богат като Крез" е популярен и днес) и с първите монети от цар Гигес. Има и св. Лидия. 
7. Интересни, че имена като Паисий, Срацимир не се срещат. 
8. Другата група от имена е на прилагателни, означаващи чувства и качества: Весела, Веселина, Мила( може би по-разпространеното Милена, Милен),  Бистра, Величко, Величка, Велико, Сияна, Румен.
9. От месеците- има Марта, Мартина, Мартин на месец Март. В католическия календар обаче има светец на име Мартин и може с него да се свържат тези имена. Имената Юлиян, Юлия, Юлий, Август, Августина са на месеците от годината. Месеците Юлий и Август са кръстени на римските императори Гай Юлий Цезар и Октавиан Август. Самият Цезар не е бил презиве признат за император. Тук може да се добави и името Мая.
10. Имена на още светци и преведени на български: София означава мъдрост. Св. София има три дъщери Вяра, Надежда и Любов. Имената им ги има в българския език, като от Любов е станало Любка, Любомир, а от Вяра- Вероника, което е чуждо име. Ирина означава мир, Зоя- живот от гръцки също. Зоя съответства на Живка. Здравко е кръстено на здрав, силен, а и на здравеца. Живко и Здравко са сходни пом значение и често пожеланията са "Бъди жив и здрав". Дамян съответства на Виктор. Виктор, Виктория означава победа, напоследък се използва често. 
11. Остарели имена, които по-рядко се използват и от само-себе си може и да изчезнат: Вълчо, Прокопи, Стамат, Хица, Пенчо, Груйо, Ставри, Станьо, Тотка, Ламби, Геновева, Мавроди и други. 
12. Имена, които се срещат повече в чужди държави, но навлизату нас покрай книги и филми, а също и артисти: Ванеса, Памела, Денис, Наталия, Виржиния, Габриела, Антонина, Грациела и други. За името Тамара- отначало мислех, че е руско, но се оказа, че е българско, а се е разпространило в Русия, а в България се среща доста рядко. Таня звучи подобно на Татяна. 
13. Общи имена за Европейските държави: Ана, Анета, Нели, Анита, Корнелия, Анелия, Магдалена( от Мария-Магдалена, незаслужено запомнена като блудница), Елена се свързва със св. Елена, майка на император Константин Велики( 306-337 г.). Има го като Хелън, Хелена, а на български- Елица.  Емил също е международно име. Произходът му се извежда от Михаил. Павел- Пол, Паул, В българския- Павлин, Павлина, Жулиета( може би покрай Шекспировата пиеса "Ромео и Жулиета"), Жулиета може да се свързи с Юлия( Джулиет, Джули), Силвия( от малки добри духове Силви), Андрей, Адриан. Последното оибаче изхожда от един успешен римски император Адриан. Покрай нещо има и Траям, но твърде рядко е използвано. Двете може да се причислят към т. 9
14. Имена, навлязли, като умалителни: Ния Жени идват от Евгения, Наско, Дончо( от Андон), Тончо, Тони( от Антон) или покрай любовта. Освен Любов, Любен, Любомир- Венера, ( планета, свързана с любовта и женското начало)Зорница( другото име на Венера), Валентин( с деня св. Валентин), Валери, Валентина, умалително Валя.
15. Христо, Кристиян, Христина- от Исус Христос, също и Богдан, Богомил, Божидар, Йордан
16. други имена : Златко, Златка- от злато; Желязко, Горан( от гора), Велизар, Диян
17. Имена на пророци- разпространили са се Даниел, Данаил, Илия( Илиян), Росица( от роса).
18. На дървета: Ясен, Явор, Калина и други 
19. От имена на животни: Вълчо, Вълко, Орлин
20. От имена, свързани с огъня: Пламен, широко разпространено име, Огнян, Искра 
                     Всичко се променя и обновява, затова не бива да се изненадваме, че някои имена изчезват, а други се разпространяват бързо. Така е при всяко нещо. Статистиките сочат, че сред най-разпространениете имена за мъже са: Димитър, Георги, Иван, Христо , Николай на последък Александър, Виктор, а за жени: Мария, Елена, до скоро Иванка, Галя, Галина, а сега често има Елица. Много от читателите си намериха имената споменати, но не мога да обхвана всички. Някой ако има предложение за своето или някое име- откъде се извежда да предложи.  



Гласувай:
57



1. kvg55 - barin,
06.03.2018 21:57
Българските имена все повече се изместват от англосаксонски.
Едно съвременно българско име е Красимир, с ясен произход и предназначение.
цитирай
2. barin - Твоето име. Среща се и е ясно, какво ...
06.03.2018 22:00
Твоето име. Среща се и е ясно, какво значи, съставно име. Характерно е за българския език, а в полския и чешкия звучи Казимеж и Кшищов.
Поздрави!
цитирай
3. didanov - Здравей барин
06.03.2018 22:44
Май си пропуснал моето име:) което се свързва с дилом...хубавият Иван според мен е гръцката интерпретация на Кала-Иван или халата,Змея Иван което хубаво пасва на Калоян. Българите по-рано са кръщавали децата си в зависимост и от християнските празници...например дете родено около Коледа се кръщавали Христо или Христина, по Гергьовден -Георги,Гергана, и така подобно на Васильовден, Игнажден, Ивановден, Йордановден, Димитровден..днес след годините на атеизъм тези традиции са отживелица. Поздрави
цитирай
4. nkf - Да ти кажа за името Мартин, сиреч за ...
06.03.2018 23:21
Да ти кажа за името Мартин, сиреч за моето име. Производно е на мрас, богът на войната; на него е именуван и месец Март. Марс е особено свързан с нас Българите още от Троя. Иначе Мартинов ден се чества на 14-ти април /папа Мартин, онзи същия, чиито моще Св. Св. Кирил и Методи намират в Крим и отнасят в Рим/ и на 11 Ноември, когато се чества Св. Мартин от Тур - покровител на Словакия и Франция. Така или иначе се смята, че Мартинов ден е именно на 14-ти Април. За останалото: Симеон е еврейско име и навлиза тук с християнизацията още от първи век от новата ера, обаче е възможно да е познато от преди това. Борис е българск оиме и няма никаква връзка никакви азиатски котки - това са глупости общо взето.. Другото пък, със "скавянските имена" е още по-нелепо - ако ще си преразказваме учебника по псевдоистория от средното школо, няма смисъл. Народ "славяни" ти къде си чул да има бе, Барине? Вие не разбрахте ли най-после, че такова племе, раса, народ, език славяни няма, никога не е имало и е резултата на машинации от 15-16-17 век? Славянски имена... то бива, бива, ама при положение, че поне сега има много повече информация и достаъпна да продължават тези глупости... Ей, Богу, не знам. Сега да не почнеш да ми обясняваш, че на външен вид приличаш на славянин? Много ще те моля от свръх-тъпотии да се въздържаш.
цитирай
5. barin - Здравей, Диляне. Пропуснал съм ...
07.03.2018 06:14
Здравей, Диляне. Пропуснал съм много имена и ще ги добавя. Дилян е така ,то казваш. Подобни са Диан, Диана. Имения му ден сигурно е Димитровден.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Мартине. За Мартинов ден- ...
07.03.2018 06:16
Здравей, Мартине. За Мартинов ден- преди го смятаха 1-ви март с месеца, но е 14-ти април. Месеца идва от бога Марс. Имената на -мир и -слав навлизат по-късно. Срещат се вече често. Видях пропуснати много имена и ще ги допълня.
Поздрави!
цитирай
7. zaw12929 - БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НОСЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ
07.03.2018 06:55
kvg55 написа:
Българските имена все повече се изместват от англосаксонски.
Едно съвременно българско име е Красимир, с ясен произход и предназначение.


БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НОСЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ЗАМЯНАТА ИМ Е ПРЕДАТЕЛСТВО, КОЕТО НЕ ОСЪЗНАВАМЕ Е И ЧАСТ ОТ СЪДБАТА, КОЯТО НИ ЗАСТИГА - ДА СМЕ КОЛОНИЯ
ПОЗДРАВ ЗА БЪЛГАРСКАТА ВИ ПОЗИЦИЯ, ПОДКРЕПЕНА С ИНТЕРЕСЕН МАТЕРИАЛ!
цитирай
8. barin - Здравей, zaw1929. Българските ...
07.03.2018 07:01
Здравей, zaw1929. Българските имена се променят, но навлизат тук чуждите. Български имена в чужди държави преди може да са навлезли, но сега вече-не. Традициите трябва да се спазват, дори както didanov написа в коментара, а аз го бях пропуснал, макар и да го зная- преди децата, родени на църковния празник си идват с името. Така е с Христо Ботев, който е роден на Коледа, но по стар стил и затова сега е 6-ти януари.
Поздрави!
цитирай
9. emelika - Много може да се говори за името. Ще добавя само:
07.03.2018 09:06
Всяка буква има свои вибрации. Обединени в името носят неговия код и лично послание. Добре е името на човека да бъде с повече срички, защото обогатяват по този начин личността. Името на човека не може да бъде фатално, но то има голямо значение за живота му. Степента на развитие, интелекта и духовната работа могат да смекчат неблагоприятните явления, свързани с буквите на името. Когато родителите избира име е добре да знаят:
Да избягват неблагозвучните звукосъчетания, "кр", "ст" и др. Има букви с неблагоприятни вибрации. Опасности крие и буквата "к". За това говори и самият образ на буквата. Ъгловата част се насочва като удар към вертикалната. Други букви с подобно влияние са Ф, ш, я. Особено когато е в края на думата, буквата "я" носи страдание. Името Мария обикновено носи мъчнотии и трудности - вътрешни и външни. Лошо влияние оказва и буквата "ф" в началото на думата.
Най-важната буква в името е първата. Като разделите буквите в българската азбука на 3 групи, в името трябва да има от всички групи по една буква. Ако имате букви само от двете групи на азбуката, средна хубост е... Хубаво е в едно име да има повече гласни букви.


Един много всички
моето вашето
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 22
а б в г д е ж з и к х
и к л м н о п р с
т у ф х ц чш щ ъ
ь ю я
Хора, които имат повече букви от първата група имат задача да се индивидуализират. Стремежът да се изявят понякога стигат до сепаратизъм и егоизъм. Техният девиз е "моето".
Хората с повече букви в името си от втора група се движат в обществото, рода и народа, живеят с интересите на обществото. Тук числото седем е мост между втора и трета група. Девизът име "нашето".
В трета група попадат онези, които подчиняват своите интереси на интересите на човечеството. Те са космополити и алтруисти. Девиз "вашето".
Когато името е неблагозвучно и късо, когато работите не вървят въпреки всичко, една промяна на името може да донесе успех. В библията има такива случаи. Името на Савел било променено и той става Павел. Същото сторил Бог и със Сара -Серех и Аврам -Аврахам. Името може да се промени без публично изявление, като се знае само от притежателя му.



цитирай
10. emelika - При изпращането групите се събраха
07.03.2018 09:35
В първа група са буквите под числата 123, втората - под 4567 и в последната останалите
цитирай
11. laval - Много интересна тема
07.03.2018 11:43
Моето име Лазар също идва от Библията. На еврейски /иврит/ е Елиезер.
цитирай
12. barin - Здравей, emelika. Написаното от ...
07.03.2018 11:59
Здравей, emelika. Написаното от теб е вярно, погледнато от друг ъгъл. Преди двадесетина години четох нумерологията и си спомням малко. Всяка буква имаше значение. Ако се анализира по-детайлно се получава следното:късите имена с 3-4 букви, както е моето е малко вероятно да имат букви от трите групи. При мен трите букви са от първа група, едната от втора. Дългите имена може да имат букви от всякъде, но зависи по колко са разпределени от група. Съчетания, както цитираш кр, ст се срещат често в българските имена: Красимир, Кристиян, Стоян, Стефан, Станимир, Станка и други. Промени на имената се правят, но трябва човек да се осъзнае, че е необходимо.Повече гласни е добре, както и при оперното пеене. Малко хора при избор на името обръщат внимание на такива неща. Все пак името трябва да означава нещо и да идва отнякъде. Обикновено се гледа волята на дядовци, баби, понякога и на кръстника, а може и да си дойде детето с името на имен ден. Благодаря за допълнението, което предостави, emelika.
цитирай
13. barin - Здравей, Лазаре. Твоето име е пр...
07.03.2018 12:03
Здравей, Лазаре. Твоето име е пропуснато в материала, но е така, както казваш. В България има и Лъчезар, което според някои е близко до Лазар, според други идва от лъчезарен и е различно.
Поздрави!
цитирай
14. nkf - Албена е име, което има латински ...
07.03.2018 12:14
Албена е име, което има латински произход и означава бяла. От същия корен алб идва и албино/албинос; от там идва и латинското название на страната на шиптърите, тоските и гегите - Албания; от там идва и латинското наименование на британските острови - Албион. Производно на алб/алба е и названието на митичния народ елфи/елби/алби, които се отъждествяват с определени етнически групи и т.н.. Иначе името Албена се среща и сред други народи. Руското Албина наистина няма общо - то е с азиатски произход и е име характерно за турко-сибирците, които съставляват огромна част от днешните руснаци.
цитирай
15. syrmaepon - Едно старо българско име, вероятно ...
07.03.2018 13:45
Едно старо българско име, вероятно северняшко, което рядко се среща - Търна
цитирай
16. qaufland - Точно така е.Славяни няма, това понятие е изфабрикувано от руснаците.
07.03.2018 14:01
nkf написа:
Да ти кажа за името Мартин, сиреч за моето име. Производно е на мрас, богът на войната; на него е именуван и месец Март. Марс е особено свързан с нас Българите още от Троя. Иначе Мартинов ден се чества на 14-ти април /папа Мартин, онзи същия, чиито моще Св. Св. Кирил и Методи намират в Крим и отнасят в Рим/ и на 11 Ноември, когато се чества Св. Мартин от Тур - покровител на Словакия и Франция. Така или иначе се смята, че Мартинов ден е именно на 14-ти Април. За останалото: Симеон е еврейско име и навлиза тук с християнизацията още от първи век от новата ера, обаче е възможно да е познато от преди това. Борис е българск оиме и няма никаква връзка никакви азиатски котки - това са глупости общо взето.. Другото пък, със "скавянските имена" е още по-нелепо - ако ще си преразказваме учебника по псевдоистория от средното школо, няма смисъл. Народ "славяни" ти къде си чул да има бе, Барине? Вие не разбрахте ли най-после, че такова племе, раса, народ, език славяни няма, никога не е имало и е резултата на машинации от 15-16-17 век? Славянски имена... то бива, бива, ама при положение, че поне сега има много повече информация и достаъпна да продължават тези глупости... Ей, Богу, не знам. Сега да не почнеш да ми обясняваш, че на външен вид приличаш на славянин? Много ще те моля от свръх-тъпотии да се въздържаш.

цитирай
17. barin - Здравей, Сирма. Не съм чувал името ...
07.03.2018 14:37
Здравей, Сирма. Не съм чувал името Търна, но може би го има.
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, nkf. Понятието "...
07.03.2018 14:41
Здравей, nkf. Понятието "славяни" е късно, събирателно на сходни народи. По подобен начин има и други понятия: татари, хуни и т.н. Руснаците искаха да ни пприобщят и когато те станаха от викинги славяни, направиха и други народи славяни. Не можаха да изкарат румънците славяни. За името Албена- може да се свържи с Алба, Албион, Албинос. Мислих го за типично българско.
Поздрави!
цитирай
19. litatru - Здравей, Барин!
07.03.2018 18:19
Хубаво е, че си имаме в блога "тълкуващ по имената" ;)
Както винаги събуждаш интерес с постингите си!
Бъди щастлив!
Литатру
цитирай
20. anonimen65 - a pak v plevensko
07.03.2018 19:35
Nasko idva ot Atanas
цитирай
21. barin - Здравей, litatru. Аз не съм един...
07.03.2018 21:02
Здравей, litatru. Аз не съм единственият тълкуващ имената в блога. Мисля, че shtaparov е много добър в това. Чел съм по-стари негови теми за имената на старите владетели и боляри. И теб те има, защото някои съм ги пропуснал. Много имена- много нещо, не може да се обхвани всичко.
Поздрави!
цитирай
22. barin - Здравей, anonimen65. Името Наско ...
07.03.2018 21:04
Здравей, anonimen65. Името Наско навсякъде идва от Атанас, както Сащо от Александър, Тони от Антон и др. При написването се е получило двуяко тълкуване и малко не се разбира за Наско. Трябвало е може би в скоби да напиша Атанас.
Поздрави!
цитирай
23. natali60 - Здравей, Барин,
07.03.2018 22:20
Хубава тема си разгледал и интересно.
Още за българските имена - някога сред тях е имало две големи групи. Пожелателни - Живко, Здравко (да са живи и здрави), Стоян / Стоянка (да стои, да го има), Румен/ Румяна; и защитни - когато се роди красиво дете, името да го предпазва от уроки, завист и зли сили - Грозьо, Гроздан (което звучи подобно на Грозьо).
Моето име - Наталия - се среща и сред други европейски народи - на италиански означава родна. Италианците казват на Дядо Коледа - Нонно Натале. А Рождество е Натале.
Поздрави!
цитирай
24. barin - Здравей, Наталия. Аз писах, че и...
07.03.2018 22:31
Здравей, Наталия. Аз писах, че името ти е руско, може би защото е по-разпространно там. Оказва се, че го има като Натали в много езици по света. Аз по такъв начин видях групите, но може посочените имена, които фигурират в другите групи да се причислят и тук.
Поздрави!
цитирай
25. donchevav - Здравей, Иване! Много интересен ...
08.03.2018 16:35
Здравей, Иване! Много интересен постинг - четох го няколко пъти и все намирам нови интересни неща. Вярвам, че името не е просто емоция или формалност - то носи на собственика си енергия и отчасти може да предопредели съдбата му. Така се случи с моя син. Исках да го кръстя на свекър ми, но не точно Янчо, а да взема само първата буква:))) Разрешиха ми /тогава имаше списъци с разрешени имена/ да го запиша Ярослав - било старо славянско име. Порасна, започна работа и след месец го пратиха в командировка в Полша. А той взе, че остана там - и до днес. И снаха ми е полякиня:))) Шегуват се, че там често му правели комплимент, че чудесно владее български език:))) Баба ми казваше: "На име се мята", т.е. с името се унаследяват и качествата на онзи, от когото то е взето:)))
А за моето име има различни тълкувания - най-неубедително ми звучи онова, което извежда думата от венец - венеца - венета:)))
Поздрави, Иване!
цитирай
26. nkf - Здравей, nkf. Понятието "...
08.03.2018 16:57
barin написа:
Здравей, nkf. Понятието "славяни" е късно, събирателно на сходни народи. По подобен начин има и други понятия: татари, хуни и т.н. Руснаците искаха да ни пприобщят и когато те станаха от викинги славяни, направиха и други народи славяни. Не можаха да изкарат румънците славяни. За името Албена- може да се свържи с Алба, Албион, Албинос. Мислих го за типично българско.
Поздрави!

"Славяни", казваш е за сходни народи събирателно? Ами, руснаците са угро-фини и палеосибирци, тоест нямат абсолютно нищо общо с нас като кръв, раса, ген; както нямат и нищо общо с другите "славяни". :) Апропо, московците никога не са били варяги, това е поредната модерна фалшификация, но този път с адрес германия. Руснаците са точно това, което ти казах малко по-горе, но са приели нашия език /и са го съсипали впрочем/. Така или иначе славяни просто НЯМА! Между другото, името Александър не идва от Александър Македонски; Александър е всъщност името на Парис /виж Илиада/. При това Александър има обяснение и смислено значение на български, но не и на гръцки /нали уж казват, че е гръцко име/. Щапаров чудесно обяснява значението на името Александър. Александър спокойно можем да го смятаме за автентично българско име, макар и изкривено през гръцкия език.
цитирай
27. barin - Здравей, Вени. За твоето име имам ...
09.03.2018 13:59
Здравей, Вени. За твоето име имам три варианта, но те са малко"изсмукани от пръстите": първото е твоето венец- венет- Венета- променя се само една буква. "Ц" в "Т" е възможно; второто- от Венера също се променя само една буква, но "Р" в "Ц" не се среща на друго място; третото малко по-става, но пак е дискусионно: има две пемена с такова име- Венети: едно келтско, малко вероятно, макар че келти е имало по югоизточните български земи към края на III в. пр. Хр. и гръцко племе, оставило трайни следи. Второто е по-близко и изглежда малко по-вероятно. На племе има имена на легендарни личности, като Хунор и Болг, Пеласг, но това е в далечни времена и има съмнение за съществували личности с такива имена. И трите хипотези ми се струват малко въображаеми. Може да се потърси нещо друго.
Поздрави!
цитирай
28. barin - Здравей, nkf. За името Александър ...
09.03.2018 14:03
Здравей, nkf. За името Александър може би по-правилно щеше да бъде, ако бях написал, че в България е получило по-широко разпространение покрай Александър Велики. През последните години забелязвам по-честата му употреба, може би поради навлизането на книги и филми от европейските страни. Затова то може да се постави в няколко различни точки от моята тема. Другото е, че напоследък на Александър умалително казват" Алекс" и "Алек", а преди- "Сашо/ руснаците- "Саша". В това няма нищо лошо. В по-далечни времена може да е било българско.
Поздрави!
цитирай
29. donchevav - Не познавам такъв звуков закон, по ...
09.03.2018 16:41
Може и да греша, но ми се струва, че няма такъв закон, по който Ц да преминава в Т:))) - може би имаш предвид някаква случайна дисимилация в някоя дума... Иначе, когато се променя, Ц най-често е втора палатализация /омекчаване/ от К - Г:К:Х в Ж:Ч:Ш и оттам в З:Ц:С /например рак - раче- раци/. Подобно омекчаване има в умалителната форма Венетка - Венетке - Венетче или Вен/ет/че, но не и във Венеца - Венета. Впрочем съпругът ми обича да казва, че моето име сигурно идва от италиански - от вендета /кръвно отмъщение/. Но не е прав - аз съм самата доброта и всеопрощение:)))))))))))
А за името Александър в края на миналата година чух някаква статистика, /има я и в Гугъл/, че през 2016г и 2017г. е било най-предпочитано у нас за даване име на новородено.
Още веднъж благодаря за интересния постинг и коментари, Иване! Поздрави!
цитирай
30. nkf - Здравей, nkf. За името Александър ...
11.03.2018 16:26
barin написа:
Здравей, nkf. За името Александър може би по-правилно щеше да бъде, ако бях написал, че в България е получило по-широко разпространение покрай Александър Велики. През последните години забелязвам по-честата му употреба, може би поради навлизането на книги и филми от европейските страни. Затова то може да се постави в няколко различни точки от моята тема. Другото е, че напоследък на Александър умалително казват" Алекс" и "Алек", а преди- "Сашо/ руснаците- "Саша". В това няма нищо лошо. В по-далечни времена може да е било българско.
Поздрави!

Хех, какви странни и объркани разсъждения имаш. :) Значи, името Александър, което има балкански произход /палеобалкански/; засвидетелствано като истинско име на Парис /Да, името на Парис е Александър/троянски, с еоказва - споре дтебе - разпростирано тук поради... европейски филми? хахаха Абе, Барине, ти уби логиката и всичко бе, човек. :)))) Ми то няма нужда да се разпростира поради филми и книги, като си е било тук това име, а не между Сена и Елба. :) Па и тя Европа е между Черно море и Марица бе, Барине. :) Ей, Божей тц тц тц. Ама чети повече бе, момче!:)) Не става самос чдене и писане и четене трябва и мислене; не знам дали при вас фатмаците това е непременно задължително, ама ти опитвай да мислиш, няма да настинеш, пък и ако вземеш та прочетеш нещо повече от фатмашките лекции и учебника от 5 клас - добре ще е.
цитирай
31. bezistena - Поздрави за събирателния труд!...
12.03.2018 21:47
Поздрави за събирателния труд!
От там нататък горещата ни препоръка е да излезеш от фалшивия канон на официалната десакрализирана етимология и да въведеш имената в декодиращата програма на Свещения шифър и разкриеш Божествената им сакрална етимология – ще бъдеш пребогато възнаграден!
Опитай, Приятел!
цитирай
32. bezistena - Ето например истинското сакрална ...
13.03.2018 04:46
Ето например истинското сакрално значение и произход на жреческо – царското Българско име – титул Александър:

АЛЕКСАНДЪР=Кан (Жрец) и Сар (Цар) от Дуло=Кан и Цар от Дуло

АЛЕКСАНДЪР=
Кан и Сар от Дуло=Кансер от Дуло=Кесар от Дуло=Кайсер (Император) от Дуло

Интересно и точно, че и иновативно и надакадемично, нали!
Опитай, Приятел!
цитирай
33. koko51 - Ало-о-о, безистена
08.11.2018 14:33
Не знам дали знаеш, ама дуло значи "роб" - мно-о-го сакрално, нема що?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646032
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031