Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2017 18:45 - Логика и мислене на човека
Автор: asen98 Категория: Други   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Заниманията с логика ще ви помогнат да се научите да наблюдавате мислите си (сигурни сме, че ги има такива) и да изследвате тяхната правилност. Може би веднага ще попитате- "това за какво ми е"? Разбира се, най-ценното във всяко знание е неговата полезност. По този начин логиката ще се постарае да ви даде възможност да откривате кога и как някой ви манипулира, тоест опитва се да внуши или натрапи своята "истина" за нещата. Логиката няма амбицията да направи вас самите манипулиращи, но би било добре, ако знанията един ден ви помогнат да разрешите конфликтна ситуация или да сключите изгодна сделка.
Още нещо- всяко знание носи в себе си и удоволствие от игра. Логиката е едно заиграване на мисълта сама със себе си, с незаменимо усещане за свобода и автентичност.
Рационалното -разум е същностна човешка способност, с която често е отъждествяван самият човек. Правилното мислене е мислене по определени правила. За да се избегне хаотичностт, прибързаните съждения, излишното доверяване на авторитети, ще се убедите, че начините, формите и законите, по които хората мислят, са едни и същи, независимо кои са тези хора, къде живеят и как си изкарват хляба. Това показва, че логиката е самостоятелна наука, изучаваща мисленето, но и важна съставна част от другите науки. Тя разглежда методите на мислене,които се използват в ежедневието и в научните изследвания, дава правила, чрез които мислите ни от хаутични и интуитивни, стават подредени и систематични, използва се за проверка достоверността и истиността на научните теорий, както и на "обикновените" от социалната практика.
Логиката съпътства цялата история на човешкото познание.
Видовете рационалност бихме могли да различим, с известна доза условност, три типа рационалност:
*************************************************************
1. Логическа рационалност- те се отнася главно до формите и законите на мислене. Логическата рационалност показва кои от определени предпоставки следват определени изводи и кога връзките между мислите осигурява истинно умозаключение, ще покаже, че въпреки индивидуалните ни различия мисленето се подчинява на общи правила. Така тя ни разкрива едно пространство общо до всички нас като разумни същества.
*****************************************************************
2. Практическа рационалност. Тя е форма на мислене, която го съотнася към цели. Ние я използваме за да определим начина, по който можем да постигнем определени цели. Мисленето и разсъждението са средство, инструмент чрез който целите могат да бъдат реализирани. Затова тя може да бъде наречена инструментална рационалност и включва в себе си определени процедури, правила, умения, начини, чрез които целите стават достижими. Инструменталната рационалност има широко приложение, тъй като ние непрекъснато се изправяме пред необходимостта да откриваме и конструираме различни алгоритми, за да реализираме нашите намерения.
*************************************************************
3. Комуникативна рационалност. Размишленията, разсъжденията и изказванията, които правим, са предназначени не само за нас, но се правят пред другите и за другите. По този начин осъществяваме общуване, а нашите изказвания, твърдения ни включват в комуникацията с другите хора. Комуникативната рационалност има за цел да увеличи и задълбочи разбирането за това, за което се говори и да ни доближи до истината. В този смисъл комуникативната рационалност е едновременно и инструментална рационалност. Основна характеристика е, че участвайки в нея, ние непрекъснато подкрепяме нашата гледна точка с аргументи и доказателства. 
Рационалната комуникация поставя определени изисквания или норми при участващите в нея. На първо място това е аргументираност и яснота, за да се постигне убеждаване на другия участник. На второ място е честност и откритост, които биха улеснили процеса на разбиране. И на трето място е отговорност пред истината, която се стремим да постигнем съвместно.
***************************************************************
Всичко би могло да бъде обект на "логоса". Дори най-непретенциозния разговор, който сте водили у дома, в магазина или в дискотеката. Колкото и безмисленни да изглеждат понякога човешките изисквания или действия, те имат своите неизяснени, скрити предпоставки и причини, различни аргументи, а това също е предмет на логиката. Човекът е единственото същество, което непрекъснато търси причината на нещата. 
Човекът е мислещо същество и неговият разум съществено го отличава от останалите живи същества на планетата. И то до такава степен, че той все повече живее като едно не-природно същество, способно да унищожи средата, в която живее, да унищожи и себе си, в името на собствения си егойзъм ...
Прочетете отново последното изречение. Освен, че не е аргументирано, то съдържа в себе си парадокс. 
Използвах го, за да докажа, че дори и парадоксите са обект на логиката. Тя се опитва да си обясни, да ги осмисли, да разбере дали са просто игра на думи (игра на мисълта със себе си) или имат обективни основания.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: asen98
Категория: Други
Прочетен: 13093
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031